V Austrálii odstartoval závod vozů na sluneční pohon

Další ročník závodu vozů na sluneční pohon napříč Austrálií odstartoval dnes v australském Darwinu. Uvedl to server Světového solárního poháru (WSC). Závod nadšenců, kteří testují výkonnost sluneční energie, se koná každé dva roky a vede ze severu Austrálie do jihoaustralského přístavu Adelaide. Podle organizátorů o vítězi bude pravděpodobně jasno v pondělí večer místního času. Slavnostní ceremoniál s udílením cen se bude konat v Adelaide 23. října.

Závod má svá přísná pravidla - vozy mohou využít jen 10 procent akumulované energie, jinak musejí využít pouze solární pohon, případně kinetickou energii vozů.

Trasa závodu vede přímočaře na jih mimořádně obtížným terénem a málo obydleným prostorem, takže se předpokládá soběstačnost závodníků a doprovodných týmů. Závodníci musejí zvládnout nejen techniku a strategii jízdy s propočty výhledu intenzity slunečního záření, ale také proměnlivé klimatické podmínky od tropického podnebí přes pouštní sucho. Povoleno je jet pouze do 17:00 místního času a pak je třeba přenocovat právě tam, kde se vůz právě nachází. Po celé trase je sedm povinných kontrolních stanovišť, kde lze provést pouze základní servis. Zároveň se po trase objevují i nečekané kontroly.

Doprovodné týmy tvoří specialisté na počasí, technici i zásobovači. „Do supermarketu se dostaneme jen jednou, v Alice Springs; tým je ale dobře připraven na dlouhý pobyt v australské pustině. Máme 1000 litrů vody, 60 chlebů, 20 kilogramů cornflaků, 30 litrů mléka, 10 kilogramů čokoládové pomazánky, 300 tyčinek müsli a 300 balíčků brambůrek,“ popsal zásoby zástupce jednoho z týmů, které kromě solárního vozu tvoří dalších 11 vozidel.

Poprvé se závod konal v roce 1987, kdy vznikl ve snaze podpořit výzkum sluneční energie pro dopravu budoucnosti. Od 90. let se závody podobného typu konají i jinde ve světě. Před několika dny se jela první solární latinskoamerická rallye v chilské poušti Atacama.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.