V Barmě je taxík rychlejší než e-mail. Přípojka k internetu vyjde na tisíce

Taxi Rangúnu, Myanmar

Taxi Rangúnu, Myanmar Zdroj: CC BY-SA 3.0: mydaydream; WikimediaCommons

Fotky Steva Jobse a Marka Zuckerberga zdobí zdi kreativní digitální agentury v Rangúnu. Její barmský majitel Mjo Mjint Kjo říká, že ho inspirují. Ale ani jeden z těchto Američanů nemusel pracovat v prostředí, kde je internetové spojení tak nespolehlivé, že „přenos souborů“ zhusta zahrnuje převoz elektronických dokumentů po městě taxíkem. Jenže v Barmě je to stále často rychlejší než e-mail.

Když Kjo spouštěl webovou stránku pro amerického klienta v Thajsku, nahrával se soubor sedm hodin - zatímco kdekoli jinde by na to stačilo pár minut. Při jiné příležitosti musel jeho zákazník přiletět z Malajsie, aby mu osobně doručil fotografie ve vysokém rozlišení, které byly příliš velké, aby se daly poslat elektronicky.

Přesto devětadvacetiletý Kjo, zakladatel a výkonný ředitel společnosti Revo Tech, zůstává optimistou, pokud jde o barmskou technologickou scénu. Díky rychle se rozvíjející mobilní síti doufá, že podobné technické těžkosti se už brzy stanou minulostí. A otevře se velká příležitost pro mobilní aplikace a rozvoj internetových stránek.

Za čtyři roky dohnat Singapur

„Nebude z nás Silicon Valley ani za pět nebo deset let,“ řekl Kjo podle listu The New York Times. „Ale možná bychom za tři nebo čtyři roky mohli dohnat Singapur.“

Omezená telefonní a internetová infrastruktura, a zároveň klesající ceny chytrých telefonů, znamenají, že většina z 60 milionů obyvatel Barmy pozná internet nejprve na svých mobilních telefonech. Největší potenciál růstu mají podle Kjoa mobilní a internetové služby spojené s turistikou, dopravou a elektronickým obchodem.

Přípojka za deset tisíc

I když ceny za připojení k internetu v posledních dvou letech klesly, stále zůstávají hodně vysoké. Zřízení připojení stojí v přepočtu zhruba 500 dolarů (asi 10 000 korun) a měsíční poplatek za připojení s rychlostí MB za sekundu stojí asi 70 dolarů, dvojnásobná rychlost pak 120 dolarů měsíčně. To je hodně vysoká suma v zemi, kde hrubý domácí produkt na obyvatele v roce 2013 činil asi 1700 dolarů.

Naopak chytrý telefon společně s Wi-Fi připojením se dá pořídit už od 43 dolarů, což zvyšuje poptávku po mobilních aplikacích a službách v Barmě. Příští měsíc proto Revo Tech uvede na trh svou první aplikaci, která umožní dětem procvičovat si psaní v barmském písmu obtahováním písmenek na obrazovce. „Hodláme revolučně změnit způsob, jakým se děti v Barmě učí psát,“ řekl Kjo.

Cesta do budoucnosti

Nedostatek spolehlivého a dostupného internetu, který pohání poptávku po mobilních aplikacích, je zároveň velkou překážkou pro barmskou technologickou komunitu. Dvacetiletý Aj Kjo, který vyvíjí aplikace pro Android a pracuje z domova, se svěřil, když poprvé vzal do ruky tablet: „Připadal jsem si, jako bych se dostal do budoucnosti oproti tomu, co jsem do té doby používal. Taková velká obrazovka, dalo se tam dělat všechno.“

Jako mnoho dalších vývojářů je i on samouk a spoléhá na online zdroje, aby udržel krok s technologickým vývojem. Ovšem například sledovat video na YouTube může být v Barmě velmi zdlouhavá záležitost při pomalém spojení, které navíc často padá. „Musím si je přes noc stahovat,“ řekl.

Vývojáři odcházejí

Odvětví také chybí zkušení vývojáři. Mjo Mjint Kjo z Revo Tech už více než rok shání návrháře webových stránek, ale nedaří se mu nikoho s dostatečnými schopnostmi najít.

„V Barmě vystudují počítačovou techniku, pak v nějaké agentuře nasbírají zkušenosti, a pak odejdou pracovat do Singapuru,“ postěžoval si. V Singapuru mohou dostat plat 1600 až 3200 amerických dolarů měsíčně, zatímco v Barmě nemohou počítat s více než 500 až 600 dolary.

Svět objevuje novou Barmu. Ona musí najít samu sebe