V Berouně přibývá psů. Vznikají tu i psí salony krásy, lázně nebo hotely

Přibližně každý jedenáctý člověk v Berouně vlastní psa. Nejvíc je yorkšírů.

Do poloviny letošního ledna evidovala berounská radnice 1710 psů na 18 517 obyvatel. „Samozřejmě tu jsou i psi, které nám majitelé nepřihlásili,“ uvedla mluvčí úřadu Jitka Soukupová. Kolik černých psích duší může být, si však netroufá odhadnout. „Někdy mám ale nepříjemný dojem, že podle psích exkrementů to může být několikanásobně víc,“ povzdechla si Soukupová.

Kličkování na lávce

Obyvatel Berouna Zdeněk Joska jí dává za pravdu. „V centru podle mě není se psími hovínky problém. Ovšem tuhle jsem šel přes opravenou železniční lávku. Musel jsem neustále před těmi hromádkami kličkovat,“ postěžoval si Joska. Mnoho lidí se totiž podle něj mylně domnívá, že pokud za psa platí poplatek, měla by se o úklid starat radnice. Majitelé psů musí každý rok za svého čtyřnohého miláčka platit několik set korun. Dříve se poplatky hradily do konce března, letos je čas až do května.
Suma se liší nejen podle toho, zda majitelé se psy bydlí v paneláku nebo rodinném domě, ale i dle počtu psů. Tak například v paneláku se ročně platí za jednoho psa tisíc korun, v rodinném domku čtyři sta. Lidé v invalidním či starobním důchodu mají slevy.
„Za loňský rok nám nezaplatilo jen čtrnáct lidí. Některým z nich jsme proto poplatky navýšili,“ potvrdila Soukupová. Loni radnice od pejskařů do městské kasy vybrala 641 tisíc korun. Letos v Berouně vedou v plemenech co do počtu yorkšírové. Ještě loni to přitom byli němečtí ovčáci. Na Berounsku neroste jen počet psů, ale i služeb pro ně určených. V Nižboru provozují manželé Vackovi od roku 2002 lázně a salon. Tady mohou majitelé svým čtyřnohým miláčkům dopřát například i bahenní koupel, aromaterapii, nalakovat drápky a nebo si jen zaplatit základní službu.

Pro pudly i vlkodavy

Službu nabízejí jak malým plemenům, tak i například osmdesátikilovým vlkodavům. Ještě nikdy se podle majitelky Lenky Vackové nestalo, že by pes v salonu někoho pokousal. Pravidelně sem jezdí se svým desetiletým yorkšírským teriérem Benjaminem i Lenka Bražinová. „Téměř odmalička Benjaminka stříháme. Jednoho času jsme to zkoušeli vlastními silami, ale výsledek nebyl dobrý,“ uvedla Bražinová. Do salonu jezdí každých šest týdnů.
„Benjamínek je naše miminko. Chceme pro něj jen to nejlepší. Vždycky mu kromě střihu dopřáváme také nějakou proceduru – ať již aroma koupel či masáž, bahenní zábal. Většinou odjíždíme i s novým kouskem oblečení. V noci spí v pyžamu, venku se promenáduje ve svetru i v džínech,“ dodala Bražinová.

Chybějí koše

V Berouně přímo na náměstí funguje zase Psí salon Max. „Pořád přibývá nových zákazníků, kteří se třeba do Berouna stěhují,“ říká majitelka Monika Štuksová. I ona nabízí kompletní služby pro psy i kočky od stříhání přes mytí až po nákup oblečků. „Nejvíc k nám chodí zákazníky s yorkšíry a pudly,“ potvrdila Štuksová. Podle ní ale situace pro pejskaře ve městě příliš dobrá není. „Nikde v centru jsem třeba neviděla odpadkové koše s papírovými sáčky na exkrementy. To je škoda,“ tvrdí majitelka salonu. „Kdysi tu koše byly. Majitelé psů od radnice dostávali sáčky. Ukázalo se, že koše nemají dostatečný efekt,“ namítá mluvčí Jitka Soukupová. Problém vidí pouze v lidech. „Uvědomělí pejskaři s sebou igelitové sáčky nosí,“ míní Soukupová. Loni v říjnu navíc vstoupila v platnost nová vyhláška. Podle ní musí majitelé mít psa na vodítku všude ve městě s výjimkou lokalit vymezených ve vyhlášce. Ty se nacházejí Na Podole, Na Vinici, Na Máchovně na Velkém Sídlišti u dálnice, U Archivu, Na Hrázi a na Závodí pod dálničním mostem. „Za porušení vyhlášky hrozí lidem na místě pokuta do tisíce korun. Ovšem ve správním řízení se může vyšplhat až na třicet tisíc,“ řekl Pavel Novák, velitel městské police. Zatím ale nikdo takovou pokutu neplatil. „Většina pejskařů je slušná. Ale najdou se i jednotlivci, kteří jsou problematičtí,“ přiznal Novák.
„Je dobře, že vyhlášku máme. Dřív okolo našeho domu chodilo deset psů, dneska je jich osmdesát. Proto je nutné mít pravidla,“ domnívá se předseda kynologického klubu v Berouně Miroslav Melichar.