V Českém Švýcarsku se vylíhl rekordní počet sokolů a černých čápů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Libor Budinsky

V národním parku České Švýcarsko se letos vylíhl rekordní počet sokolů a černých čápů. Vedení parku to připisuje i dočasnému zákazu vstupu do okolí hnízdišť. Informoval o tom mluvčí správy parku Tomáš Salov.

Už vloni byly počty vyvedených ptáčat vyšší než obvykle, letos se ale ptáci hnízdící v Českém Švýcarsku činili ještě víc. V deseti sokolích hnízdech objevili strážci parku 22 mláďat, v pěti sledovaných hnízdech černých čápů 16.

Vloni sokoli vyvedli o jedno ptáče méně. Sokoli stěhovaví byli do přírody Českého Švýcarska vráceni uměle, v 70. letech minulého století totiž byli ve svém přirozeném prostředí vyhubeni. Podobně se teď správa parku snaží do české přírody vrátit vyhubené lososy.

„Velmi nás těší, že národní park plní svou mimořádně důležitou funkci refugia pro druhy, které v jiných částech naší krajiny jen těžko hledají vhodné podmínky pro rozmnožení a hnízdění,“ uvedl ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda s tím, že dík patří i návštěvníkům, kteří respektují jarní zákaz vstupu do některých míst v parku.