V Česku poprvé převládají uživatelé smartphonů, klasické mobily ustupují

Nokia Lumia 630

Nokia Lumia 630 Zdroj: Karlis Dambrans, Flickr.com (CC BY 2.0)

Počet chytrých telefonů u tuzemských uživatelů loni poprvé překonal klasické mobily bez operačního systému. Smartphone používalo 59 procent lidí, klasický mobilní telefon 46 procent. Někteří uživatelé používali oba typy zařízení. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mediaresearch mezi internetovou populací z konce minulého roku.

Podíl chytrých telefonů se loni meziročně zvýšil o sedm procentních bodů, klasické mobily naopak osm bodů ztratily. Podíl uživatelů tabletů se zvýšil o deset procentních bodů na 29 procent. Chytrý telefon nebo tablet má 67 procent lidí.

Chytré telefony nacházejí mezi lidmi využití mimo jiné díky aplikacím. Mezi nejrozšířenější patří počasí a aplikace sociálních sítí. Podobně oblíbené jsou také mapy a navigace. U vlastníků tabletů se ukazují trochu jiné preference související zejména s využitím těchto přístrojů pro zábavu a volný čas, nejčastěji je uživatelé využívají k hraní her, přístupu na sociální sítě a přehrávání videí či filmů.

Mezi oblíbenými sociálními sítěmi, na které se uživatelé přihlašují i ze svých mobilních zařízení, vede jednoznačně Facebook, profil na něm má 77 procent respondentů. Na druhém místě je Twitter s 16 procenty uživatelů, jeho popularita ale dlouhodobě roste.

Facebook používá 22 procent uživatelů jako svůj hlavní zdroj zpravodajství. To souvisí zejména s faktem, že lidé rádi sledují zprávy, které sdílejí jejich přátelé, a sami na sítích aktivně šíří zpravodajský obsah, který je zajímá. Uživatelé také často navštěvují facebookové profily zpravodajských médií či přímo proklikávají příspěvky, které jejich oblíbená média sdílí.