V Dubaji jezdí nejdelší metro na světě, které řídí počítače

Metro v Dubaji je v Guinessově knize rekordů zapsáno jako nejdelší metro bez strojvedoucích na světě. Místo nich vše závisí na počítačové technice. Rekord sice překonala už loni v září 52 kilometrů dlouhá červená trasa, teď k ní však přibyla také více než 22 kilometrová trasa zelená. Nový rekord se protáhl do celkové délky 74,695 kilometru. Dnes o tom informoval dubajský dopravní úřad.

Mattar Al Tayer, předseda představenstva a výkonný ředitel dopravního úřadu úspěch věnovalvěnoval vládci emirátu Dubaj Šejkovi Ahmedovi bin Rašíd Al-Maktoumovi, který je také viceprezidentem a předsedou vlády Spojených arabských emirátů.

„Realizace projektu je pravdivým svědectvím Al Maktoumovy povznášející dopravní vize Dubaje,“ prohlásil Al Tayer. Vládce Dubaje podle něj sleduje a řídí všechny fáze projektu a schvaluje vhodné trasy.

Části trasy metra vedou pod zemí, jiné zase umožňují cestujícím panoramatický výhled na městské památky. Už na začátku realizace projektu Al Maktoum nařídil, aby bylo metro v Dubaji tím nejlepším na světě, proto je vybaveno špičkovou technologií a ve stanicích funguje klimatizační systém. V každé stanici je také parkoviště pro soukromá vozidla i veřejnou dopravu.

Šejk Mohammed bin Rašíd Al Maktoum na videu z roku 2008 dohlíží na výstavbu prvních úseků nového metra:

Metro bez strojvedoucích však zdaleka není novinkou. Od roku 2002 podobně cestují například také návštěvníci Kodaně v Dánsku: