V extrémní soutěži „přežili“ nejlépe vojáci z Týniště nad Orlicí

voják v průběhu závodu Winter Survival, ilustrační foto

voják v průběhu závodu Winter Survival, ilustrační foto Zdroj: ctk

Letošní extrémní soutěž vojáků v Jeseníkách Winter Survival vyhráli vojáci z Muniční základny z Týniště nad Orlicí. Podařilo se jim tak v náročných podmínkách obhájit loňské vítězství. Ze závodu musely nakonec odstoupit dva týmy, do zdolávání zimních nástrah se původně pustilo 19 družstev z Česka i zahraničí. Letos vojáci odolávali především mokru a těžkému sněhu.

„Závod dokončilo 17 týmů, oproti loňsku je to velký úspěch. Druhé místo po vojácích z Týniště obsadili studenti Univerzity obrany a na třetím skončili příslušníci vojenské policie,“ řekl mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Dělostřelcům se ztratil čen družstva

Klání, které je považování za nejtěžší z armádních soutěží, nejprve opustili ze zdravotních důvodů Belgičané. Následovali je dělostřelci z Jince. Ztratil se jim totiž v horách jeden člen družstva. „Odpoutal se od týmu a museli ho hledat. Nemohli ho však najít, proto použili zapečetěný mobil, který se používá v krizových situacích, a zavolali pořadatelům. Tím pádem museli soutěž opustit. Vojáka nakonec našli o několik kilometrů dále,“ doplnil Pazdera.

Vojáci během soutěže absolvovali od pondělí řadu náročných disciplín, přesouvali se přitom po horách s veškerou výbavou na zádech. Dvakrát také bivakovali pod širým nebem v lese, kdy je potrápil především déšť. Chránili se celtami a plachtami. Právě příroda a drsné klimatické podmínky na horách způsobují, že armádní klání má každý rok zcela jinou podobu. Loni museli například vojáci odolávat extrémním mrazům, kdy se teploty pohybovaly kolem minus 20 stupňů Celsia.

Letos se do závodu vedle českých a belgických vojáků zapojili také zástupci z Německa, Slovenska, Polska a Rakouska. Armádní soutěž Winter Survival má dlouholetou tradici, letos se koná podevatenácté. Loni ji dokončilo jen osm ze 17 družstev.