V Itálii našli rekordně velký lanýž, v dražbě může vynést miliony

Lanýž

Lanýž Zdroj: CTK

V Itálii se podařilo najít rekordně velkou vzácnou houbu - bílý lanýž o váze téměř 1,5 kilogramu. Houba považovaná za jednu z největších lahůdek bude zapsána do Guinnessovy knihy rekordů a poputuje do dražby. Výtěžek, který může dosáhnout stovek tisíc eur (několika milionů korun), půjde na charitativní účely, napsala italská média.

Lanýž se našel začátkem listopadu poblíž městečka Savigno u Bologni a váží přesně 1,483 kilogramu. O 173 gramů tak překonal dosavadního rekordmana, houbu nalezenou v roce 1999 v Chorvatsku.

Kvůli mimořádné chuti a nedostupnosti jsou lanýže považovány za jednu z nejžádanějších ingrediencí světové gastronomie. Rostou pod zemí v hloubce přibližně 30 centimetrů a oproti ostatním houbám neobsahují nadzemní část, což ztěžuje jejich vyhledávání.

Bílé zlato

Lanýže se nedají pěstovat a rostou pouze v divoké přírodě; bílé lanýže (tuber magnatum) lze nalézt téměř výhradně v severoitalském regionu Piemont. Vzácné surovině se s ohledem na ceny, za které se prodává, někdy přezdívá „bílé zlato“. Mnohem dostupnější jsou černé lanýže, které rostou například také ve Francii a vzácně i v Česku.

Bílé lanýže vážící přes jeden kilogram se podaří najít jen vzácně. Ačkoli v Guinnessově knize rekordů figuruje jako největší houba s 1310 gramy, jsou známy i případy větších nálezů, které však nebyly úředně zaprotokolovány. Například roku 1954 Italové věnovali tehdejšímu americkému prezidentovi Dwightu Eisenowerovi houbu vážící dva a půl kilogramu.

Mauerovy dobroty aneb co se v Grand Restaurantu nedočtete

Podívejte se na nejdražší substance na světě