V JAR našli vzácný modrý diamant, může být nejcennější na světě

Vzácný modrý diamant, může být nejcennější na světě

Vzácný modrý diamant, může být nejcennější na světě Zdroj: Profimedia.cz

Společnost Petra Diamonds našla v Jihoafrické republice vzácný modrý diamant, který označuje za jedinečný. Firma uvedla, že diamant váží 122,52 karátu a podle analytiků by mohl být nejcennějším nebroušeným diamantem, jaký byl kdy nalezen.

Hodnotu nejnovějšího nálezu mají nyní určit experti. Společnost pak bude hledat optimální cestu, jak vzácný nález umístit na trh. „Jedinečnost modrého diamantu této velikosti z něj činí opravdu významný nález,“ uvedla společnost Petra Diamonds.

Analytik Martin Potts ze společnosti finnCap řekl, že nejvyšší cena za nevybroušený diamant byla dosud zaplacena v únoru 2010. Činila 35,3 milionu dolarů (716 milionů Kč) a bylo to za bílý kámen s 507 karáty. I ten pocházel ze slavného diamantového dolu Cullinan.

„Domníváme se, že tento kámen by rekord mohl překonal,“ řekl Potts o nově nalezeném nerostu, jehož modré zabarvení způsobují stopové příměsi boru.

Modré diamanty jsou nejvzácnější hned za červenými a jihoafrický důl Cullinan je jejich hlavním nalezištěm na světě. Z dolu nedaleko Pretorie pochází také největší hrubý diamant světa - Cullinan, který se našel v roce 1905. Váha původního kamene byla 3106 karátů. Po opracování byl rozdělen na několik menších kamenů, které nyní zdobí anglické korunovační klenoty.