V Karviné řeší hlavně vloupání a krádeže, v Miami vraždy

Seriálová kriminálka Miami a kriminálka Karviná. Řeší podobné zločiny se stejným nasazením. Dá se seriál srovnat se skutečností? Sedmička se o to pokusila.

Američtí seriáloví kriminalisté v Miami, Las Vegas nebo New Yorku řeší před zraky televizních diváků týdně několik závažných zločinů. Také v Karviné je podobná jednotka. „Kriminálka“ Karviná pracuje se stejným nasazením jako seriáloví hrdinové. A stejně jako oni si nemohou dovolit chyby.
„To by nás mohlo stát místo. Našemu pohledu nesmí uniknout opravdu ani vlásek,“ říká vedoucí karvinského oddělení kriminalistické techniky Ladislav Hroza.
„Co tady máme, Franku?“ Tak se ptá obvykle herec David Caruso neboli vedoucí kriminalistické laboratoře v Miami Horatio Caine policisty Franka Trippa po příjezdu na místo činu. Vyšetřování zločinu, obvykle vraždy, v Miami začíná.

„V seriálu jsou kriminalisté univerzální. Jeden člověk zajistí stopy, vyslechne svědky a případ vyřeší. My na to jdeme jinak,“ směje se „americkému“ postupu Hroza. Karvinští kriminalisté vyrazí k případu zároveň s kriminalistickým technikem, vyšetřovatelem a operativním pracovníkem, což je policista, který se stará o okolí místa činu a zajišťuje svědky. Na místo přijíždí i soudní lékař z Ostravy-Poruby.
Když soudní lékař prohlásí oběť za mrtvou, technici, stejně jako jejich seriáloví kolegové, místo nafotí a natočí na kameru. To aby vše zaznamenali tak, jak to bylo bezprostředně po vraždě. „Místo důkladně prohledáme, jen se tam neprocházíme v oblecích, jak to bývá v televizi. Máme speciální kombinézy z buničiny. Vždycky se směji, když vidím, jak patoložka v kriminálce Miami elegantně vstoupí na místo činu v kostýmku a v lodičkách na vysokých podpatcích. To by normálně nešlo, protože v tu chvíli tam rozsévá vlasy a své kožní buňky. Na to si musíme dávat velký pozor,“ vysvětluje Hroza.

Na výsledky čekají

Spousta způsobů, jak policisté zajišťují stopy, je stejná v Karviné jako v Miami, Las Vegas či New Yorku. I karvinští kriminalisté při hledání otisků prstů oprašují kliky a vražedné zbraně štětečky s různými druhy prášků. Dokonce ani scény, kdy vpouští laboranti v uzavřeném skleněném kvádru na peněženku chemické výpary, kterými odhalí otisky, si tvůrci seriálů nevymysleli. „Přesně to se děje i v našich laboratořích, které sice nejsou v Karviné, ale o kousek dál ve Frýdku-Místku. Zajištěné důkazy tam posíláme na rozbor, stejně jako kriminalističtí technici z celého kraje. Výsledky pak putují k vyšetřovateli,“ popisuje Hroza. Na výsledky z databáze čekají policisté z Karviné několikanásobně déle než vyšetřovatelé z amerického seriálu. Tam je to otázka několika vteřin. „Bylo by fajn, kdyby to šlo tak rychle. Miamským policistům najde databáze pachatele podle otisků nebo DNA za chvíli,“ porovnává kriminalistický technik Rostislav Koniuch. Ani v hledání důkazů na místě činu nejsou Karvinští tak „úspěšní“. Policistům z Miami trvá nalezení klíčových indicií pár minut. „No jasně, ale oni musejí případ vyřešit za necelou hodinu,“ směje se šéf karvinských kriminalistů Hroza. V Karviné není nijak zvláštní, že technici stráví na místě zločinu mnoho hodin, někdy i celý den. „Vzpomínám na situaci, kdy jsme zajišťovali důkazy z velkého rodinného domu v Karviné. Byli jsme tam asi dvacet hodin a za tu dobu nasbírali osmapadesát stop. V bytě to trvá kratší dobu. Třeba pět hodin. Do pěti minut, jak tomu je v seriálech, máme prostě ještě daleko,“ dodává Hroza. V něčem jsou v Karviné přece jen lepší. Zdejší technici umějí získat i pachovou stopu. Třeba z auta, které někdo ukradne a pak ho poničené nechá stát. Tak daleko se tým Horatia Cainea ještě nedostal.
„Jeden takový případ zrovna teď řešíme. Krádež modré fabie. Hadřík ze speciálního materiálu jsme položili na sedadlo řidiče, přikryli alobalem a nechali půl hodiny ležet. Pak jsme nasáklou látku dali do průhledné uzavíratelné sklenice, dali do obálky a poslali našim kynologům,“ vypráví Hroza.
Práce karvinské kriminálky spočívá hlavně v zajištění důkazů. Při typickém zločinu z televizního seriálu, kterým je vražda, zasahoval Hrozův tým naposledy v loňském roce. Makedonec v Petřvaldu zabil svou bývalou přítelkyni a tři její blízké. Pak se sám zastřelil. „Určitě by se nám v Karviné líbilo, kdybychom měli takové vybavení, jako je v seriálu. Ale je to jen televize,“ ví Hroza.