V Malešicích vyroste utajované datové centrum pro českou vládu

TTC

TTC Zdroj: Jan Sedlak

Součástí nového chystaného datového centra společnosti TTC v Praze v Malešicích bude kromě dvou pater dostupných tradičním zákazníkům také utajovaná část pro zákazníky z řad statní správy, zejména několika ministerstev. Projekt, který má podle veřejných zpráv vyjít na 800 milionů korun, tak vlivem těchto okolností pracuje s reálným rozpočtem ještě mnohem vyšším.

TTC v současné době dokončuje veškerou projektovou dokumentaci a brzy chce začít stavět. Nové datové centrum by jenom ve veřejné části mělo být zhruba o dvě třetiny větší, než je to dosavadní. Běžně dostupná dokumentace, na které jako projektant pracuje společnost IBM, plány na utajovanou část neukazuje. K ní má přístup pouze několik lidí a stavitel je vázán smlouvami o mlčenlivosti. Celý komplex má být hotový už v září příštího roku.

Zdejší ministerstva hostují své servery plné citlivých státních informací na několika místech, mimo jiné také v bývalých bunkrech pod Prahou a ve Státní tiskárně cenin. Státu nicméně prostory nestačí a zároveň nemá dostatek financí na výstavbu dalších vlastních objektů.

Kvalita i pro běžné zákazníky

Datové centrum TTC bude mít dvě samostatné přívody napájení, podobné má jenom Česká televize a Pražský hrad. Malešice jsou z tohoto pohledu dobrá lokalita, pořád je zde totiž dostatek kapacity, na rozdíl třeba od poměrně obsazeného Žižkova a Vinohrad, kde sídlí Casablanca, Nagano a další. V Malešicích má datové centrum také Česká pošta.

Běžně dostupná část datacentra bude mít dvě patra, každé o rozloze 2 tisíce metru čtverečních. Zákazníci budou moci své servery umisťovat do oddělených místností. „V našem současném datovém centru máme tak 35 procent toho, co se vejde do nového,“ sdělil pro E15.cz výkonný ředitel TTC Radek Majer. Pro představu – aktuální datacentrum pracuje s výkonem 2 MW a hostí kolem 600 serverových racků (Nagano od Telefóniky jich má zhruba 400).

TTC v současné době jedná s několika klienty. „Pokud by tato jednání vyšla, centrum bude hned po startu v podstatě plné,“ uvedl Majer. Nové prostory TTC mají zaměstnat 10 až 15 lidí. V těch současných jich pracuje 11. TTC počítá s tím, že do nových prostor jako vedoucí pracovníky přesune některé ze stávajících a k nim pak nabere další.

Aktivní společnost v datových centrech z velké části využívá vlastní know-how. „Zhruba 75 procent různých nápadů je našich,“ okomentoval výkonný šéf. Příkladem vlastních inovací je třeba systém čidel, který monitoruje teplotu a další aktivity u serverů. Ten už funguje v současném datacentru, v tom novém by měl být ale mnohem rozsáhlejší a bude zpracovávat milion operací za sekundu.