V Německu byla vydražena někdejší východoněmecká státní jachta

V Německu byla vydražena východoněmecká státní jachta

V Německu byla vydražena východoněmecká státní jachta Zdroj: Profimedia.cz

Za 130.000 eur (asi 3,6 milionu Kč) byla v severoněmeckém Rostocku vydražena bývalá východoněmecká státní jachta, která kdysi v jezerních a říčních vodách v okolí Berlína hostila politické prominenty a kterou využíval mimo jiné i bývalý komunistický vůdce Erich Honecker.

Aukce, která se uskutečnila minulý týden, trvala šest minut a začala na vyvolávací ceně 34.000 eur (asi 938.000 Kč). Ještě před pěti lety byla cena tohoto motorového plavidla odhadována na 200.000 eur. Od loňského září je však 40 let stará loď, která již nemá povolení k plavbě, odstavena v suchém doku.

V Německu byla vydražena východoněmecká státní jachtaV Německu byla vydražena východoněmecká státní jachta | Profimedia.cz

Loď, která byla podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung jednou ze čtyř státních jachet někdejší komunistické NDR, byla spuštěna na vodu v roce 1974. Nyní se jmenuje Vineta, do roku 2003 nesla jméno německého císařského námořníka Albina Köbise, který byl v roce 1917 popraven za vzpouru a kterého komunisté považovali za revolucionáře. Köbis stál v čele hnutí, které upozorňovalo na poměry v německém válečném loďstvu a které se vyslovovalo proti válce.

V Německu byla vydražena východoněmecká státní jachtaV Německu byla vydražena východoněmecká státní jachta | Profimedia.cz

Plavidlo ve východoněmeckých službách sloužilo mimo jiné k recepcím během státních návštěv, na jeho palubě byl například nikaragujský prezident a někdejší marxistický velitel povstaleckých jednotek Daniel Ortega či bývalý kubánský prezident Fidel Castro. Během plavby s Castrem loď údajně narazila do jednoho z berlínských mostů.