V novém roce s golfovou ho lí a čtenářským průkazem v ruce

Karvinou budou svištět golfové míčky. Nové hřiště má být vyhledávanou atrakcí vášnivých golfistů, lázeňských hostů i úplných začátečníků.

Lidé už vyměnili žárovky rozbité vystřelenými špunty od šampaňského, vyléčili novoroční kocovinu a teď vzhlížejí k tomu, co je čeká v roce 2011. A v Karviné by se měli dočkat celé řádky nových věcí.
Milovníci golfových holí už teď netrpělivě čekají na léto. Tou dobou slavnostně otevře OKD na okraji Karviné devítijamkové hřiště. A to přímo mezi doly Darkov a Karviná. „Věříme, že hřiště na Karvinsko přiláká další návštěvníky a zároveň zajistí vyžití pro obyvatele města a okolí,“ prohlásil mluvčí investora Ostravsko-karvinských dolů Vladislav Sobol. Zahrát si na golfovém hřišti v Karviné by nemělo být zábavou jen pro bohaté. „Náklady na golf se rok od roku snižují. Podle odborníků jsou srovnatelné například s tím, když si lidé vyjedou na lyže,“ uvedl Sobol.

Ohrozí řidiče golfové míčky?

Hřiště plánují navštívit i členové golfového klubu v Ostravě. „Určitě je dobře, že v okolí bude další golfové hřiště. Podle toho, co jsem viděl, by mělo být na úrovni. Určitě si na něj zajdu zahrát a další členové klubu jistě také,“ řekl Martin Pova z Golf Clubu v Ostravě.
O svá auta se naopak bojí někteří řidiči. Cvičná plocha golfového hřiště stojí v blízkosti hlavního tahu na Ostravu. Neradi by zažili střet s golfovým míčkem. „Sítě, které mají chránit auta před vystřelenými míčky, nejsou kdoví jak vysoké. Proto mám strach. Nechci, aby se opakoval případ golfistů v Praze, kdy jim míčky do cesty skutečně lítaly,“ řekl Michal Strnad z Karviné. Zástupci OKD ale slibují, že síť je dostatečná, ale pro jistotu ji ještě zvýší. „Stožáry na ochranné sítě zvedneme ze současných osmi na dvanáct metrů. Areál projektovali odborníci na výstavbu golfových hřišť a vše jsme probrali i s profesionálními golfisty. Spolupracovali jsme i s majitelem cesty, takže by to mělo být v pořádku,“ uklidnil karvinské řidiče Sobol. Moderní knihovna
s tisíci tituly
Událostí roku pro karvinskou radnici bude otevření opravené knihovny v Karviné-Mizerově. První čtenáři ji navštíví 1. května. Dočkají se moderního vybavení včetně kinosálu, kavárny a čítárny. Ke stávající budově připojili projektanti nevyužívaný pavilón přilehlé Základní školy U Studny. „V přízemí bude oddělení pro děti, nad nimi si budou knihy půjčovat dospělí a ve druhém patře bude oddělení naučné literatury,“ vysvětlila nové uspořádání knihovny mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová. Oddělení beletrie, které bude v prvním patře knihovny, nebude mít v České republice pro svou velikost konkurenci. Knihovna bude mít i literární salón sloužící lidem, kteří si budou chtít pročíst časopisy, noviny nebo knihy při kávě či vínu. Knihovna nabídne okolo šedesáti tisíc knih, z toho patnáct tisíc je určeno dětem. „Samozřejmostí bude nová elektronika s přístupem na internet pro všechny nebo multimediální učebna,“ představila vylepšenou podobu knihovny mluvčí města. Přestavba probíhá od února minulého roku a bude stát asi 150 milionů korun. Z devadesáti procent ji zaplatí dotace z Evropské unie. Kromě nové knihovny se ve městě chystají některé další opravy. „V tomto roce budeme modernizovat budovu městské policie a zhruba od května by město opět s evropskou dotací mělo upravit náměstí Budovatelů,“ dodala Swiderová. Dělníci už opravili některé domy patřící společnosti RPG. Příští rok své domy v této části města plánuje zvelebit i město. Zároveň připravuje i opravu samotného náměstí. Místní se mohou těšit na nové lavičky, osvětlení i na upravenou tržnici. Už za pár měsíců si karvinští mohou zajít do parku na lodičky, tak jako to dělali před lety. Opravený areál Loděnice byl sice slavnostně otevřen už v říjnu uplynulého roku, plánované koncerty a půjčovnu lodí ovšem nabídne až v tomto roce.