V novém roce vzhůru na Radhošť

Zimní výstup na Radhošť staví na dlouholeté tradici. Za sebou ho má více než dvacet tisíc turistů.

Řízky, bramborový salát a cukroví. Ideální příležitost ke spálení přebytečných kalorií budou mít všichni, kteří se v posledních dnech vánočních a novoročních svátků jen přejídali, posedávali a polehávali. Klub českých turistů z Valašského Meziříčí v sobotu 7. ledna pořádá už sedmatřicátý ročník tradičního zimního výstupu na Radhošť.

Účastníci mohou dojít na Radhošť, který dosahuje 1129 metrů nad mořem, z kteréhokoli místa. Nemusí se předem nikde registrovat. Každý, kdo přijde od 9.30 do 13.00 do horského hotelu Radegast, který stojí v blízkosti vrcholu Radhoště, může získat otisk razítka do svého notýsku a také účastnický list pořadatelů.

Ti nejpohodlnější turisté mohou vyjet autem i autobusem nebo lanovkou z Trojanovic do sedla Pustevny. Odtud je to na Radhošť asi čtyři a půl kilometru. „Z Pusteven se na Radhošť snadno dostanou i celé rodiny včetně velmi malých dětí. Nebo i staří turisté. Je to akce pro všechny věkové kategorie,“ říká devětapadesátiletý Jiří Svak z Rožnova pod Radhoštěm, který plní roli garanta výstupu.

Po svých z údolí

Zdatnější turisté se vydávají na Radhošť po svých už z údolí, a to z Prostřední či Dolní Bečvy, z Rožnova, Frenštátu i odjinud. Zdolat v zimě převýšení až sedmi set metrů dá účastníkům akce zdravě zabrat.

Počet lidí na zimním radhošťském výstupu se rok od roku liší a je závislý na počasí. Zpravidla se pohybuje od tří set do pěti set osob. A proč se budou účastnické listy na vrcholu rozdávat jen do 13.00? Především proto, aby měli lidé dost času dostat se ještě za světla do údolí. I Radhošťské Beskydy jsou hory, které mohou být za nepříznivého počasí a ve tmě nebezpečné.

„Máme zkušenost, že někteří turisté jdou z Radhoště po horách až třeba do Valašského Meziříčí. To je nějakých pětadvacet kilometrů,“ říká Svak.

Útočiště v hotelu

Přímo na Radhošti jsou však lidé i za nepříznivého počasí v bezpečí. Horský hotel má skvělou kuchyni a v případě zájmu si zde mohou turisté rezervovat také ubytování.

Důraz na bezpečnost byl důvodem přesunu této turistické akce na první sobotu v lednu. Zimní výstupy na Radhošť se dříve konaly jako novoroční. Zejména na doporučení lékařů byl potom výšlap zrušený a další léta se pořádal vždy první sobotu po Novém roce, kdy z účastníků vyprchalo silvestrovské alkoholové opojení.

Loňskému ročníku radhošťského výstupu počasí nepřálo. Bylo zataženo, čtyři stupně nad nulou, odpoledne pršelo. Přesto na vrchol dorazilo 235 turistů. Pořadatelé mají přesnou statistiku ze všech šestatřiceti ročníků. Počet účastníků přesáhl třiadvacet tisíc lidí.

Valašskomeziříčští organizátoři počítají s pokračováním tradice i do budoucna. Kdo absolvuje tři výstupy, může si koupit zvláštní odznak. Jak pořadatelé upozorňují, nejdůležitější je samotný turistický zážitek. A pro většinu účastníků rovněž setkání s přáteli. To všechno dává motivaci, aby se člověk zvedl o víkendu od televize a vyrazil na zdravý vzduch do hor.

Jak se dostat na radhošť?

* Do sedla Pustevny lze dojet autem nebo autobusovou linkou z Rožnova pod Radhoštěm.
* Druhou možností je sedačková lanovka z Trojanovic u Frenštátu pod Radhoštěm, dolní stanice je poblíž hotelu Ráztoka.
* Lanovka bývá v provozu každou celou hodinu od 8.00 do 18.00.