V otráveném potoce uhynuli pstruzi

Nejméně desítky pstruhů a dalších druhů rybu uhynuly při otravě Vitického potoka u Karlových Varů.

Potok byl vytráven v úseku od obce Nivy přes Dalovice k soutoku s řekou Ohře v Karlových Varech. Český rybářský svaz MO Karlovy Vary společně s Inspekcí životního prostředí a dalšími orgány zahájily počítání škod způsobených na rybí obsádce, která byla z velké části zaměřena na pstruha obecného.
„Pstruh obecný a raci, kteří se začali do koryta našich potoků pomalu vracet, jsou nezodpovědností zatím neznámého pachatele opět ohroženi. Pokud se bude jednat o havárii, nic to nezmění na dlouholeté práci rybářů, která přijde v letošním roce vniveč,“ hněval se předseda karlovarské organizace Českého rybářského svazu Michal Riško. Větší úhyn ryb v důsledku lidské bezohlednosti a nedbalosti už Karlovy Vary źažily. Po dokončení Tesca nezapojil management prodejny čerpací stanici do sítě kanalizační sítě a následně došlo k otravě ryb na Chodovském potoce.
„Paradoxem zůstává, že pokuta tenkrát byla sto tisíc korun, která pro řetězec nebyla ničím jiným než drobným výdajem. V letošním roce nám obsádku, která měla být vysazena do pstruhových revírů na Karlovarsku, už nikdo nevrátí. Uhynulé ryby zůstanou jen smutnou vzpomínkou na stovky hodin práce a lásky, kterou těmto němým živočichům věnují všichni, kteří se u nás rybochovu věnují,“ dodal Rikšo.
Rybáři i inspektoři životního prostředí v tuto chvíli na místě sbírají a počítají uhynulá těla ryb.