V prvních třech čtvrtletích se prodalo o procento méně automobilů

Auta

Auta Zdroj: E15

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v letošních prvních třech čtvrtletích meziročně snížil o 1,1 procenta na 10,123 milionu vozů. Uvedlo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

V samotném září se prodej meziročně zvýšil o 0,7 procenta na 1,233 milionu vozů. Jediným velkým trhem, který zaznamenal růst, bylo minulý měsíc Německo, kde prodej stoupl o více než osm procent.

Prodej největší evropské automobilky Volkswagen se v období od ledna do září v EU meziročně zvýšil o zhruba osm procent na 2,34 milionu vozů. Prodej její české divize Škoda Auto stoupl o sedm procent na 359 370 vozů, uvedla ACEA.

Výzkumná společnost J.D. Power and Associates před časem předpověděla, že prodej aut v Evropě v celém letošním roce mírně klesne na 18,1 milionu vozů. V západní Evropě čeká J.D. Power propad o dvě procenta na 14,2 milionu vozů, zatímco ve východní Evropě počítá s nárůstem o čtyři procenta na 3,9 milionu vozů.

Svaz dovozců automobilů již začátkem měsíce uvedl, že v České republice se prodej nových osobních aut od ledna do září meziročně zvýšil o 1,4 procenta na 127 485 vozů.