V publikaci Vins du Monde bude 35 českých a moravských vín

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv Vita Madra, www.madr.cz

Pětatřicet vín z Čech a Moravy se dostalo do prestižní francouzské publikace 1000 Vins du Monde pro rok 2012. Je to stejný počet jako v minulém ročníku. Publikace sdružuje nejlepší vína světa. Její význam je srovnatelný s michelinským průvodcem, v němž hledají inspiraci obdivovatelé nejlepší světové gastronomie, uvedl dnes Vinařský fond v tiskové zprávě.

„Být na jedněch stránkách vedle nejvyhlášenějších vinařských domů světa je pro naše vinaře tím největším oceněním jejich práce,“ uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

V prestižní publikaci je pro rok 2012 osmnáct vinařství z ČR. Většina z nich je z Moravy. V přehledu jsou ale také Vinné sklepy Roztoky u Prahy. Z pětatřiceti moravských a českých vín si největší pozornost komisařů a autorů výběru 1000 Vins du Monde vysloužilo Vinařství Horák, Josef Dufek, Tomáš Krist a Mikrosvín Mikulov shodně se čtyřmi víny. Kromě menších vinařství mají ve výběru zastoupení i významní výrobci jako Zámecké vinařství Bzenec nebo Znovín Znojmo.

1000 Vins du Monde vychází v návaznosti na 17. ročník prestižní mezinárodní soutěže vín Vinalies Internationales, které se letos v Paříži zúčastnilo 119 vzorků vín z České republiky.