V Říčkách začínají hvězdy

Lyžaři si přijdou na své ve Ski centru v Říčkách v Orlických horách. Středisko láká hlavně na rozmanitost sjezdovek i služeb.

Čtyři sjezdovky všech obtížností, jedna čtyřsedačková lanovka, tři vleky a bohaté zázemí. To je Ski centrum Říčky v Orlických horách. Na české poměry má velmi dobré podmínky pro lyžování. Leží ve výšce 740 až 990 metrů nad mořem na jihovýchodních svazích vrchu Zakletý. Lyžování v Říčkách proto ocení jak začátečníci, tak i nároční lyžaři.

„Díky nadmořské výšce, moderní lanovce, délce a rozmanitosti a systému technického sněhu je to jedno z nejlepších středisek sjezdového lyžování v Orlických horách a zároveň jedno z předních středisek v České republice,“ říká ředitel ski centra Milan Trojek.

Spokojení lyžaři

Slova šéfa areálu potvrzují i lyžaři, kteří si lyžařské středisko oblíbili. „Sjezduji i běžkuji, proto do Říček velmi rád jezdím. Pro oba druhy lyžování jsou tu dobré podmínky. Na Zakletém začínají běžkařské trasy po Orlických horách,“ říká sedmatřicetiletý Zdeněk Vodička. Do Říček jezdí lyžovat pravidelně.

„Co určitě naši návštěvníci přivítají, jsou ceny. Zůstaly stejné jako loni, a to i přes navýšení daně z přidané hodnoty. Navíc nabízíme různé slevy. Výhodné ceny máme pro děti, školní kurzy nebo celé rodiny,“ uvádí Milan Trojek. Celodenní permanentka v Říčkách vyjde v hlavní sezoně na 480 korun. Areál nabízí i vícedenní permanentky a bodové jízdenky. Více informací je na stránkách www.skiricky.cz.

Zkušenější lyžaři mají k dispozici černou kilometrovou sjezdovku Slalomka. Říčky proslavil zejména lyžařský mezinárodní závod žáků Skiinterkriterium. Toto klání v klasickém a obřím slalomu je jedním z deseti pořádaných pod hlavičkou Mezinárodní lyžařské federace, která se v Evropě a v Kanadě pořádají.

„Ze současné špičky u nás například závodili třeba sourozenci Kosteličovi, Šárka Záhrobská, celá česká reprezentace a řada dalších,“ říká Trojek.

Pro středně zkušené lyžaře jsou v Říčkách dvě sjezdové tratě, Sjezdovka o délce 1200 metrů a Můstek s délkou 350 metrů. Začátečníkům je určená sjezdová trať Loučky o délce jeden a půl kilometru.

V blízkosti ski centra je parkoviště s kapacitou tři sta aut a patnáct autobusů. Parkování je zdarma. „V provozu budeme do Velikonoc, vždy od osmi hodin ráno do čtyř odpoledne. Večerní lyžování je v pátek a v sobotu od pěti odpoledne do osmi večer,“ upozorňuje Milan Trojek.

Moderní zázemí

Středisko patří k nejmodernějším v Česku. Lyžaře odbavuje systém, který umožňuje zakoupení půldenních, denních, pětidenních a dalších bodových jízdenek včetně nákupu určitého počtu jízd. Přímo ve ski areálu je půjčovna lyžařského vybavení, ski servis, lyžařská škola a také restaurace a několik stánků s občerstvením. Ski centrum spolu s obcí Říčky v Orlických horách je jedním z hlavních členů sdružení Region Říčky. To vzniklo vloni, aby zlepšilo služby pro návštěvníky této oblasti Orlických hor. Lidé tak mohou například získat slevy při lyžování. „Lyžařům, kteří bydlí u našich smluvních partnerů v okolí, dáváme díky tomu dvacetiprocentní slevu,“ upozorňuje Trojek.

Vrch Zakletý, na kterém je horní stanice lanovky a v jehož blízkosti je křížení turistických cest Pěticestí, je zároveň ideálním výchozím místem běžkařů na celý hlavní hřeben Orlických hor. V okolí jsou desítky kilometrů upravených běžeckých tratí.

SKI CENTRUM ŘÍČKY V ORLICKÝCH HORÁCH

Sjezdovky:

Slalomka - délka zhruba 1 km, černá pro zkušené lyžaře. Sjezdovku vlekaři průběžně zasněžují umělým sněhem. Má homologaci FIS pro slalom a obří slalom.
Sjezdovka - délka zhruba 1,2 km, červená pro středně zkušené lyžaře. Uměle zasněžovaná, má homologaci FIS pro obří slalom.
Loučky - délka zhruba 1,5 km, modrá pro začátečníky a rodiče s dětmi. Krásné rodinné lyžování. Můstek - délka zhruba 350 m, červená, večerní lyžování, snowpark. Uměle zasněžovaná.

Lanovky a vleky:

Lanovka (1. orlická dráha) - čtyřsedačková lanovka s rozběhovým pásem, délka 1,2 km.
Vlek Tatrapoma - délka 1 km.
Vlek Můstek - poma, délka 200 m.
Vlek LŠ - délka 50 m, vlek slouží k výuce v lyžařské škole.