V Tróji nabídnou ochutnávku svítícího salátu nebo balonku z mozzarelly

Zájemci o netradiční pokrmy by měli zbystřit. Již tento víkend mohou zažít kuchařskou show, řízenou kávovou degustaci, povídání o víně nebo ochutnávky vybraných menu 15 předních pražských restaurací. Na návštěvníky festivalu jídla Foodparade čeká i prezentace molekulární gastronomie.

„Velkým lákadlem bude asi molekulární gastronomie, pro kterou máme připravený speciální stan a bude se prezentovat i v rámci kuchařské show,“ oznámila dramaturgyně přehlídky Alena Šírková.

Molekulární kuchyně připravuje pokrmy metodami známými spíše z laboratoří, například emulgováním, mražením tekutým dusíkem nebo přidáváním různých látek rozkládajících strukturu suroviny. Vytváří tak naprosto nečekané pokrmy. Zájemci budou moci ochutnat například svítící okurkový salát v kostce nebo balónek z mozzarelly nafouknutý česnekovým vzduchem.

Festival zahájí v sobotu v poledne porcování téměř stokilového halibuta. Rybí filety se pak stanou součástí jednoho ze speciálních menu. Z pražských restaurací se festivalu zúčastní například restaurace Dock House, Dolce Villa, Green House, Le Patio nebo Sushitime. Kulinářské speciality doplní i nabídka vybraných vín. Ke každému jídlu si lidé budou moci koupit vhodné víno nebo destilát.

 

 

 

V zahradách trojského zámečku bude i tržiště delikates, kde budou k dostání italské speciality, francouzské palačinky nebo produkty českých farmářů.

Stejně jako vloni je připraven i program pro děti. „Základem budou dětské kurzy vaření. Menu je zatím trochu tajemstvím, ale určitě půjde o pokrmy vhodné pro děti. Mohu prozradit, že se budou vařit quesadillas, jihoamerické placky s masem a smetanou, které děti milují,“ řekla organizátorka dětských programů Petra Plánková. Dětské kurzy budou určeny pro kuchtíky od čtyř let. „Děti baví vařit, zapojí se nejen do míchání, přidávání ingrediencí, ale také do ochutnávání,“ uvedla Plánková.

Druhý ročník gastronomické přehlídky se uskuteční o víkendu 8. a 9. září v zahradách zámku Trója. Dětský program bude zdarma, dospělí zaplatí za vstup a základní konzumaci 300 korun v předprodeji, 350 korun na místě.