V USA spadl tryskáč mezi domy; tři mrtví

V americkém státě Indiana se v neděli zřítil soukromý tryskový letoun na tři domy. Podle konečné bilance záchranářů zahynuli dva ze čtyř lidí na palubě letounu. Zbylí dva cestující byli zraněni, stejně jako jeden člověk na zemi. S odvoláním na úřady to dnes uvedla agentura AP.

Následky pádu soukromého tryskáče Letoun typu Beechcraft Premier I letěl z Tulsy a zřítil se kolem 16:30 místního času u města South Bend. Poškodil dva domy a ve třetím skončil v troskách. Nemocnice přijala tři zraněné, z nichž jeden je ve vážném stavu. Podle prvních poznatků měl stroj před havárií nějaké technické problémy.

Policie evakuovala kolem dvě stě lidí, kteří bydlí v okolí dopadu letounu. „Záchranná operace pokračuje. Dům se zřítil a je to tam velmi nebezpečné. Před vstupem dovnitř musíme zbylé stěny podepřít. Situace je pro všechny o to nebezpečnější, že je zde rozlité množství leteckého palivy,“ vysvětlili záchranáři.

jako pro civilní, tak pro vojenské americké letectvo; druhé březnové pondělí se na severozápadě USA se při cvičném letu zřítil letoun určený pro elektronický boj, a týž den v Afghánistánu spadl vrtulník vojenské mise NATO. Obě havárie skončily tragicky, v letadle zahynula tříčlenná posádka, pád helikoptéry, který pravděpodobně nezpůsobil nepřátelský útok, stál život pět amerických vojáků.