V USA učí nevidomé hrát tenis

Státem podporovaná škola v kalifornském městě Fremont nedávno pustila do výuky tenisu pro nevidomé.

Státem podporovaná škola v kalifornském městě Fremont nedávno pustila do výuky tenisu pro nevidomé. Zdroj: CTK

Mají menší kurt, nižší síť a rakety pro juniory. A také míček, který vydává hlasité zvuky. Studenti kalifornské školy pro nevidomé se navzdory svému handicapu učí hrát tenis.

Jako jedno ze tří amerických vzdělávacích center se státem podporovaná škola v kalifornském městě Fremont nedávno pustila do výuky tenisu pro nevidomé, napsala agentura AP. Podle místních učitelů je to jeden z nejnáročnějších sportů pro slepce.

Hráči používají pěnový míček vyplněný kovovými kuličkami, které při úderu či dopadu na zem chrastí. Poté, co přiletí míček na jeho stranu kurtu, musí ho tenista odehrát nejpozději po druhém odskoku. Povrch kurtu je upraven tak, aby nevidomí vnímali odrazy míčku i svýma nohama. „Nejtěžší je naučit je načasování úderu. Být schopen poslouchat míček, lokalizovat jej pomocí sluchu a trefit ho přesně ve chvíli, kdy letí kolem, to je opravdu těžké naučit,“ řekl Sedžal Vallabh, zakladatel neziskové organizace, která slepecký tenis na amerických školách propaguje.

Zatímco pokročilí tenisté jsou schopni zahrát i delší výměnu, pro začátečníky je mnohdy složité dát míčku správný směr. Studenti ve Fremontu často trefují zem, síť či strop, na správnou stranu kurtu se ale ze začátku zamíří málokdy.

Tenis pro nevidomé vymyslel v roce 1984 japonský středoškolák Mijoši Takei, který navrhl upravený míček a dlouhá léta potom dominoval soutěžím slepých tenistů.

Nevidomým studentům může zvládnutí velmi náročného sportu pomoci zvýšit sebevědomí. Dvanáctiletý student Sebastian byl prý překvapen, když o této možnosti slyšel. „Tenis? Jak by slepí mohli hrát tenis?“ byla jeho první reakce. „Ale potom jsem si řekl, slepí lidé mohou dělat všechno, co chtějí. Pokud na to soustředíte svou mysl, můžete to dokázat.“

Fremontská škola má v současnosti přibližně 90 studentů ve věku od pěti do 22 let. Nabízí jim výuku řady dalších sportů od bowlingu přes plavání až po bruslení. Tenis je prý ale daleko nejnáročnější z nich.