V ZENovém očekávání

Jóga

Jóga Zdroj: Roman Franc

Mám zavřené oči. Sedím. Dýchám. Myšlenky nechávám volně plout. Cítím v sobě nový život, píše pro ZEN Denisa Šedivá.

Jóga je mým pevným bodem ve všech životních situacích. Je stále se mnou. Kdykoli a kdekoli. Věnuji se jí dlouhodobě, někdy více, někdy méně. Nikdy mě nenapadne, že bych s ní někdy skončila. Mám pocit, že mě bude provázet celý život. Vlastně si život bez ní nedovedu představit.

Dostala jsem se k ní v době, kdy jsem měla velmi vypjaté pracovní tempo. Čím více jsem cvičila, tím víc mě začaly zajímat pocity a prožitky, které jsem při tom měla. Najednou jsem si uvědomovala své tělo, jako bych se občas podívala sama do sebe a zastavila se. Je to velmi osvobozující. Lektorka Tereza Cíchová, se kterou jsem se setkala později při psaní knihy o těhotenské józe, to popisuje následovně: „Moderní společnost není zvyklá na vědomou práci s tělem a myslí. Většinu času trávíme ,od krku nahoru´, své tělo často téměř vnímáme a životem nás provází převážně kolovrátek, který se točí v naší mysli. Tělo se tak odpojuje od mysli i ducha a vzniká mezera, přerušení spojení… Jelikož jógové cvičení zapojuje do procesu nejen pohyby těla, ale také mysl, kterou zve, aby tělo cítila a vnímala, spojení se začíná obnovovat. Všechny části naší bytosti se znovu propojují. Víme, co cítíme. Víme, co potřebujeme pro pocit pohody. A kde je vzájemné procítění, je možné pochopení a soulad.“

Skutečnost, že není dostatek vhodné literatury, jsem vzala jako výzvu. Rozhodla jsem se připravit knihu. Takovou, podle které se bude dobře a jednoduše cvičit, aniž by bylo nutné navštěvovat pravidelně lekce a jógu dobře znát. Knihu, která bude krásná a přátelská, a těhotným ženám udělá radost, kdykoli si ji otevřou. Knihu, podle které mohou bez starostí cvičit celých devět měsíců.

Mám známé skvělé grafiky, kteří se věnují knihám a katalogům a žijí a pracují v zahraničí. I když jógu nikdy necvičili, nápad se jim líbil. Společně jsme probrali a nastínili si představu, jak by mohla kniha vypadat. Konečnou podobu jí ale dali oni. Další můj známý, fotograf, fotí krásné černobílé fotky starým foťákem Flexaret. Jógu také necvičil. Ani nefotil. Nicméně do projektu se pustil s námi.

To nebylo všechno. Mám známou, módní návrhářku, jejíž oděvy jsou čisté a minimalistické. Ta jógu miluje a zapůjčila oblečení. A jedna instruktorka jógy mi nabídla konzultace a supervizi. Tam, kam jsem chodila na lekce těhotenské jógy, mi umožnili fotit. A kamarád tiskař knihu vydal.

Šťastné dítě

A proč je jóga v těhotenství tak skvělá? Naučíme lépe komunikovat nejen s vlastním tělem, ale i s novým životem v nás. Získáme vnitřní sílu, důvěru v sama sebe a ve svou schopnost přivést na svět zdravé a šťastné dítě. Zažijeme krásné momenty zastavení a procítění. Běžné těhotenské obtíže, jako jsou bolesti v zádech, otoky nohou nebo pálení žáhy, můžeme zmírnit nebo se jich úplně vyvarovat. Připravíme se na porod a složité období po něm.

Díky józe jsem v těhotenství zažila jedny z nejsilnějších momentů. A mám dost sil přijímat změny, kterými můj život prochází. Nyní žijeme s manželem a dcerou v Belgii, ale pravděpodobně to není naše poslední štace. Jóga je mi oporou, ať jsem kdekoliv.

Mám zavřené oči. Sedím. Dýchám. Myšlenky nechávám volně plout. Cítím. Jsem jen tady a teď.

První knihu české autorky o těhotenské józe s názvem „My a jóga aneb Klidná cesta k mateřství“ můžete zakoupit na denisasediva.cz. Denisa Šedivá je manželkou velvyslance ČR při NATO Jiřího Šedivého.

Kde v Praze ráda cvičím jógu:

- studio Yogame/yogame.cz, Národní 21, Praha 1

- Energy Studio Heaven/energystudio.cz, Uruguayská 11, Praha 2

- Akasha/akasha.cz, Letohradská 16, Praha 7