Vanessu Mae doprovodí při koncertu v Brně český orchestr

Vanessa Mae

Vanessa Mae Zdroj: Profimedia.cz

Čtyři desítky českých hudebníků doprovodí houslistku Vanessu Mae při jejím brněnském koncertu. Volba padla na Bohemian Symphony Orchestra Prague. Koncert se uskuteční příští rok 13. května v hale Rondo. Houslistka proslavená spojováním klasické a populární hudby si s sebou přiveze ještě doprovodnou kapelu složenou z bubeníka, dvou kytaristů, klávesisty či perkusisty.

Hlavní hvězda avizovala, že v Brně zazní známé hity, ale i několik písní, které hraje pouze výjimečně. Publikum se tak může těšit na skladby z CD Choreography z roku 2004 i průřez starší tvorbou, jak ji shrnulo například poslední výběrové album Platinum Collection. Na spolupráci s českými hudebníky se prý houslistka těší, dostanou prostor i k sólům. Hudební dojem umocní vizuální show, na které se hudebnice sama podílí.

Podle organizátora koncertu Dalibora Vajčnera mají pořadatelé povoleno uvolnit do prodeje maximálně 4500 vstupenek, přestože je kapacita haly větší. Scéna prý bude mít netradiční prvky. „Část se dováží z Německa, protože na českém trhu nejsou k dispozici,“ uvedl Vajčner.

Výjimečné jsou podle organizátorů i přípravy koncertu. Halu si pronajmou na čtyři dny. Polovinu času zaberou zkoušky, na nichž bude Vanessa Mae ladit zvuk s orchestrem. Ceny vstupenek začínají na 790 korunách. „Nejdražší jsou samozřejmě do prvních řad,“ doplnil Vajčner.

Sedmatřicetiletá Vanessa Mae byla zázračným dítětem, jako talentovaná houslistka vystupovala s prestižními orchestry a nahrávala klasiku. Světovou proslulost jí zajistily až popově laděná alba. Průlom znamenala deska The Violin Player z roku 1995. Patří k neúspěšnějším britským umělcům, ale věnuje se i sportu. Jako lyžařka reprezentovala Thajsko na olympijských hrách v Soči. Mezinárodní lyžařská federace však měla pochybnosti o férovosti kvalifikačních závodů.

Houslistka už v brněnském Rondu koncertovala v květnu 2002. Tehdy ji doprovázelo několik členů brněnské filharmonie. Zatím poslední koncert v Česku měla loni v listopadu s pěvcem José Carrerasem v Praze.