Ve finském Laponsku jsou již stopy pro nedočkavé běžkaře

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ačkoli ve Finsku prozatím vydatně nesněžilo, v metropoli finského Laponska Rovaniemi se již mohou do stopy vydat první milovníci běžkování.

K dispozici od pondělí mají 7,5kilometrový okruh vybudovaný ze sněhu z minulé sezony, který se přes léto podařilo uchovat pod izolací ze silné vrstvy pilin, uvedla finská televize YLE.

Ačkoli byl okruh dokončen v pondělí, první nedočkavci se na jeho dvoukilometrovou část vydali již v sobotu. Lyžovalo se také v neděli, kdy byly dokončeny čtyři kilometry stop.

„Měli jsme na přípravu výborné podmínky, takže se vše odehrálo rychle a trať je v dobrém stavu,“ prohlásil šéf sportovního institutu Santasport Heikki Keskitalo, který okruh zřídil. Přístup na trať je zdarma a díky teplotám pod bodem mrazu se lyžaři zatím nemusí obávat rychlého tání.

RovaniemiRovaniemi | Profimedia.cz

Budování běžkařské okruhu pro netrpělivé lyžaře stojí včetně skladování sněhu ročně 80.000 eur (2,2 milionu korun). Sníh se vyrábí pomocí sněžných děl zpravidla v únoru, poté se přes léto skladuje na jednom z parkovišť.

Letos se navzdory nezvykle teplému počasí podařilo vyrobit 23.000 kubických metrů technického sněhu; z tohoto množství pod třiceticentimetrovou vrstvou pilin přes léto přečkalo 15.000 kubíků.