Ve firmě Verizon stávkuje 40 tisíc lidí kvůli pracovní smlouvě

Verizon (ilustrační foto)

Verizon (ilustrační foto) Zdroj: CTK/AP

Zhruba 40 tisíc zaměstnanců americké telekomunikační společnosti Verizon Communications zahájilo stávku, s vedením podniku se totiž nedohodli na nové pracovní smlouvě. Pro firmu jde o jednu z největších stávek za poslední roky, uvedla agentura Reuters. Verizon je majitelem největšího amerického mobilního operátora Verizon Wireless, jehož se ale stávka netýká.

Stávku vyhlásily odborové svazy Communications Workers of America (CWA) a International Brotherhood of Electrical Workers, které dohromady zastupují téměř 40 tisíc zaměstnanců Verizonu v oblasti síťových služeb. Mezi ně patří telefonní, televizní i internetové služby zajišťované pomocí optických vláken.

Verizon dnes oznámil, že vyškolil údajně tisíce dalších zaměstnanců, kteří se neorganizují v odborech, aby zajistil pokračování služeb bez přerušení.

Zaměstnanci v síťových aktivitách jsou bez nové pracovní smlouvy od loňského srpna, kdy skončila platnost posledního kontraktu. Vyřešit stále zbývá otázky týkající se zdravotní péče, důchodů nebo přesunu míst v call centrech do zahraničí. Od června jedná Verizon s odbory kvůli plánům na snižování příspěvků spojených se zdravotní péčí nebo důchody v rozmezí tří let.

Stávkou skončilo také poslední jednání o kontraktu v roce 2011. Na novém znění smlouvy se strany tehdy dohodly o dva týdny později.