Ve Francouzských Alpách zmizela během 40 let čtvrtina všeho ledu

Mont Blanc

Mont Blanc

Ledovce ve Francouzských Alpách postupně mizí. Podle posledních výzkumů se za posledních 40 let ztratila zhruba jedna čtvrtina objemu ledu. O studii, která byla představena na meetingu Americké geofyzikální unie píše server BBC.

Studii o stavu ledu ve Francii prováděl tým vědců pod vedením Marie Gardentové ze Savoiské univerzity. Glaciologové vytvořili aktualizovaný seznam zhruba 600 ledovců, zahrnující masivy jako je Ecrins, Belledonne Grande Rousse Arbes či známý Mont Blanc.

Tým vycházel z archivních map i současných satelitních snímků, do kterých zanášel nově získaná data. Výsledky analýzy vědci ještě zkontrolovali ručním zakreslováním. „Ruční metodu používáme jako ověření údajů ze satelitu, které mohou být díky ledovcové suti zkreslené. Satelit někdy tyto místa nevyhodnotí, jako led, i přesto že víme, že se o led jedná. Další zkreslení údajů mohou vytvořit stíny na okrajích ledovců,“ cituje Gardentovou BBC.

Snímky a měření z konce 70. let prokázaly, že celková plocha, kterou led na území Francouzských Alp zabíral, činila zhruba 375 metrů čtverečních. Během následujících šesti let se plocha konstantně zmenšovala až na 340 kilometrů čtverečních. Za posledních dvacet let se ale tání zrychlilo, takže v současnosti pokrývá Alpy pouze 270 metrů čtverečních ledu.

Ledovce mizí ve Francii rychleji na jihu

Během uplynulých 40 let tak ubylo přibližně 26 procent ledovcové hmoty, přičemž největší úbytky vědci zaznamenali na jihu. Například v Belledonne led roztál téměř kompletně a v oblasti Ecrins, pak ledovec ustupuje třikrát více, než na Mont Blancu.

„Domníváme se, že rozdílnou rychlost tání může způsobovat nejen nižší nadmořská výška jižní části, ale i díky odlišným klimatickým podmínkám. Na severu je více oblačnosti a srážek, než na jihu,“ pokračuje Gardentová.

Severní oblast Francouzských Alp v sobě zahrnuje největší ledovec ze všech - La Mer de Glace, který pokrývá právě i Mont Blanc. Právě zde naopak led ustupuje pomaleji, v současnosti zabírá plochu o rozloze 30 kilometrů čtverečních. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let to bylo 31 a půl kilometrů čtverečních.