Ve školkách je míst dost

Karvinští rodiče mají největší zájem umístit své děti do školek v centru města.

Chcete-li své dítko přihlásit do školky, máte mnoho možností na výběr. Bydlíte-li však ve velkém sídlišti, neodkládejte volbu předškolního zařízení na poslední chvíli. V září už bude plně obsazeno. Nejžádanější školky jsou v centrech města, menší zájem je o jeho okrajové části. „Loni jsem dcerku chtěla u našeho bydliště přihlásit do školky až v září, ale měli už obsazeno. Dojížděli jsme pak do školky vzdálenější. Ale byli jsme nakonec spokojeni. Dětí tam bylo míň, a učitelky měly více času se jim věnovat,“ řekla dvaatřicetiletá Marcela Pohlotková.

Přeplněné školky jsou na sídlištích

Její slova potvrzuje i ředitelka školky Centrum. „Máme stále volná místa. Například školky v Novém Městě jsou přeplněny, ale rodiče až k nám dojíždět nechtějí a nechávají své děti tam. Nám tak zůstávají volná místa,“ upřesnila ředitelka Mateřské školy Centrum v Mizerově Jiřina Matuzsková. Trvale velký zájem je o školky v Ráji, Novém Městě, Mizerově a Hranicích. Ale i tady je dostatek volných míst a nebývají problémy, i když se všechna zaplní. „Je to proto, že mateřinky jsou od sebe vzdáleny jen několik metrů. Takže když rodič přijde pozdě a místo už není, má možnost dítko přihlásit do školky, která je o pár metrů dál,“ potvrdila mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.
Městských školek je nyní celkem 16. Jejich kapacita se v příštích letech kvůli stagnujícímu počtu dětí rozšiřovat nebude.