Vědci naučili robota vařit. Podle YouTube

ilustrační foto, robotické ruce a jablko

ilustrační foto, robotické ruce a jablko Zdroj: Eric Chapman, Flickr

Australští výzkumníci vyvinuli metodu, díky níž se roboti mohou naučit používat nástroje a dodržovat pracovní postupy pouhým sledováním instruktážních videí. Stačí k tomu i amatérské záběry třeba z videokanálu YouTube. Podle vědců z australského výzkumného centra NICTA a Marylandské univerzity tak nastává další průlom ve snaze vyvinout umělou inteligenci, obecně stroje, které se samy dokážou učit.

Australané významně posunuli možnosti metody označované jako komplexní učení alias deep learning. Vychází ze sady algoritmů, pomocí kterých se roboti na modelových situacích učí zvládat nejprve vybrané situace a pak i komplikovanější verze. To bylo doposud jen teorií a fungovalo jen v omezeném rozsahu. Programátoři při vývoji deep learningu využili některé algoritmy z logických sítí, které slouží například na Facebooku k identifikaci tváří na fotografiích. V případě robota však program nerozpoznává tváře, ale objekty jako ruce, nůž, talíř či jednotlivé potraviny.

K tréninku robotického modelu a jeho softwaru výzkumníci využili 88 videí na YouTube, na nichž lidé vařili. Po vytvoření knihovny základních příkazů začal robot scénu nejen sledovat, ale také opakovat jednotlivé kroky a předvídat, co dál se má s tím kterým objektem pravděpodobně dělat – oloupat bramboru, nakrájet jablko a podobně.

„Věříme, že tento nový způsob učení strojů jednoho dne přispěje ke vzniku zcela samostatného a inteligentního robotu, který bude automaticky zvládat nejrůznější situace a sám sebe zdokonalovat sledováním videí z webu,“ uvedli australští vědci. V zájmu budoucnosti lidstva je jen třeba doufat, že si robot nepustí třeba nějaký film ze série Terminátor či Matrix.