Vědci objevili první orchidej, která vykvétá pouze v noci

Bulbophyllum nocturnum

Bulbophyllum nocturnum

Botanikové objevili v Nové Británii u ostrova Papua Nová Guinea kvetoucí noční orchidej, jedinou svého druhu. Proč však tento pozoruhodný druh kvete pouze v noci, zůstává pro vědce stále záhadou. Vzorek objevil Ed de Vogele při exkurzi do oblasti deštných pralesů.

„Takovýto objev jsme nečekali. I když existuje řada orchidejí, které se opylují po setmění, je tento druh prvním, který v noci přímo vykvétá. Je zajímavé najít něco, co se vymyká všemu ostatnímu,“ řekl serveru BBC odborník na orchideje z britské Královské botanické zahrady Andre Schuiteman.

To, že orchidej kvete v noci ale vyšlo najevo až v Nizozemí, kam byl vzorek z tichomoří převezen. Vogel se totiž snažil pochopit, proč poupata, která by měla za běžných okolností kvést, usychají. Na to, jak rostlina funguje ale přišel až po soumraku, kdy se najednou květy rozvinuly a kvetly ještě několik hodin po východu slunce.

Bulbophyllum nocturnumBulbophyllum nocturnumBulbophyllum nocturnum

To, proč se u ní vyvinulo takové chování je však záhadou. „Domníváme se, že příbuzné druhy opilují malé mušky, které zmate vzhled i zápach rostliny. Tyto druhy hmyzu totiž primárně hledají houby, na které by nakladly svá vajíčka. Vzhledem k tomu, že rostliny mnohdy svými květy tyto houby napodobují a navíc vylučují zápach, který muškám houbu připomíná, dojde k omylu, ale zároveň i k opylení,“ vysvětlil Schuiteman.

Vědci nakonec zjistili, že orchidej patří do rodu Bulbophyllum, do nějž spadá více než dva tisíce druhů. Jedná se o nejpočetnější rod orchidejí, který je i geograficky nejvíce různorodý. Zástupce tohoto rodu lze nalézt ve všech tropických oblastech na Zemi.