Vědci objevili první žábu na světě, která rodí pulce

Limnonectes larvaepartus rodí živé pulce, jde zatím o jediný známý druh žáby, který tak činí

Limnonectes larvaepartus rodí živé pulce, jde zatím o jediný známý druh žáby, který tak činí Zdroj: Jim McGuire, University of California

Přírodovědci popsali první a zatím jediný druh žab, který neplodí vajíčka, nýbrž pulce. Skokana z indonéského ostrova Sulawesi známého i jako Celebes pojmenovali herpetologové Limnonectes larvaepartus. Podal další důkaz neskutečné pestrosti rozmnožovacích způsobů u obojživelníků. Odborníci jich evidují čtyři desítky, k nimž rození pulců přibylo.

Z téměř 6500 tisíce druhů žab se drtivá většina rozmnožuje externím oplodněním, kdy samička naklade vajíčka a sameček do okolí vypustí spermie. „Jen u dvanáctky druhů žab na světě se zatím vyvinulo interní oplození. I tyto druhy však oplodněná vajíčka nakladou,“ uvedl vedoucí indonéské expedice Jim McGuire z Kalifornské univerzity v Berkeley. Živé potomstvo, tedy rovnou žabky, rodí jen dvě velmi vzácné africké ropuchy.

O skokanovi Limnonectes larvaepartus vědí přírodovědci od devadesátých let, ale tehdy ho považovali za běžný poddruh známých skokanů. Teď už vědí, že je to samostatný druh, vývojově navíc poměrně vzdálený od původního skokana. Odborníci odhadují, že na Sulawesi žije 25 dalších druhů žab z rodu Limnonectes. Problém ale spočívá v tom, že tempo odlesňování ostrova je jedno z nejrychlejších na světě, bádání se tak rovná závodu s časem.