Vědci uchovávají DNA a buňky zvířat pro případ jejich vyhynutí

slonice

slonice Zdroj: ctk

K novodobé Noemově arše je přirovnáván britský projekt s názvem Frozen Ark, jehož účastníci sbírají a uchovávají DNA a buňky ohrožených živočišných druhů. Od jeho vzniku před více než deseti lety na Nottinghamské univerzitě se do něj zapojily desítky zoologických zahrad a dalších partnerů. Celkem už shromáždili a zamrazili na 48 tisíc vzorků patřících asi 5500 druhům zvířat, kterým hrozí vyhynutí v důsledku lidské činnosti či změn klimatu, řekl britský profesor John Armour.

„Někteří považují naše počínání za poraženecké. Nejvíce nepřátelští vůči našemu projektu jsou takzvaní konzervátoři, podle nichž by se veškeré úsilí mělo zaměřit na záchranu ohrožených druhů,“ řekl jiný z představitelů projektu Frozen Ark na Nottinghamské univerzitě profesor Ed Louis. Ujistil přitom, že jeho tým nenahrazuje zachránce zvířat, pouze nabízí formu zachování živočichů, pokud by v přírodě vyhynuli.

Mezinárodní svaz pro ochranu přírody (IUCN) tvrdí, že vyhynutí vážně hrozí 41 procentům druhů obojživelníků a 26 procentům druhů savců. Jde například o sibiřského tygra, jehož stovky vzorků Nottinghamská univerzita také zamrazila na minus 80 stupňů Celsia.

Získané a uchované vzorky by v budoucnu mohly být použity k vytvoření zmizelého organismu. „Někteří lidé nám vyčítají, že se pokládáme za Boha. Na to systematicky odpovídám, že je na příštích generacích, aby rozhodly, až budou k dispozici potřebné postupy a technologie. Když nic neuchováme, nebudeme mít ani na výběr,“ dodala britská vědkyně Ann Clarkeová, která projekt iniciovala.

Jeden gram DNA stačí pro uložení 700 TB dat