Vědci v Brně vyvinuli unikátní detekční systém: "citlivé" kabely

Uprchlík využil nedokončeného plotu a dostal se do Maďarska

Uprchlík využil nedokončeného plotu a dostal se do Maďarska Zdroj: ctk/ap

Systém takzvaného neviditelného plotu pro vzdálenou kontrolu potrubí a dalších liniových staveb vyvinuli vědci z Vysokého učení technického (VUT) v Brně. Zařízení umožňuje detekovat vzruchy, třeba chůzi, ve vzdálenosti až 100 kilometrů. "Práce na systému pokračuje," potvrdil jeden z tvůrců projektu Vít Novotný. Teoreticky připadá v úvahu využití zařízení třeba na hranicích.

Detekční systém funguje na principu zaznamenávání mechanických vzruchů v okolí vláken uložených pod zemí. Vzruchy totiž vyvolávají změny v přenosu signálu ve vláknech. Systém změny zaznamená a určuje s přesností na 100 metrů. Vědci už pracují na inovaci, díky které bude možné detekovat vzruchy na vzdálenost stovek až tisíců kilometrů.

Neviditelný plot se testuje na trase mezi Jihlavou a Znojmem. „Čím hlouběji pod zemí jsou kabely uloženy, tím je horší citlivost detekce, ideální hloubkou by bylo několik desítek centimetrů. Zároveň ale potřebujeme systém ochránit od výkopových prací například na silnici,“ řekl Novotný. Proto jsou kabely uložené v zemi v hloubce až jeden a půl metru, která má zaručit bezpečnost i dostatečnou citlivost systému.

Jak poznat externí vzruchy

Základní funkcí systému je rozpoznat, lokalizovat a klasifikovat rušení v okolí vláken. „Klasifikační software využívá databázi vzruchů, podle které se učí rozpoznat zdroj, tedy například zda jde o údery kladivem nebo chůzi,“ řekl Novotný. Software je však ještě v procesu vývoje. Původně měl systém sloužit pouze k hlídání potrubí pro případ závady nebo porušení, ale v budoucnu by se mohl využít i na zaznamenávání pohybu na hranicích.

Výzkumníci na projektu pracovali tři roky a díky podpoře ministerstva vnitra mohou ve zkoumání pokračovat. Do budoucna je podle Novotného v plánu rozšířit funkčnost neviditelného plotu a zmenšit systém, který vzruchy zaznamenává a analyzuje, do takové velikosti, aby byl snadno přemístitelný.