Veselý a Bárta: druhé střídání

Loňská baráž rozpoutala v kabině basketbalistek revoluci. Mění se trenér i hráčky.

Pád do baráže pořádně vystrašil vedení karlovarské Lokomotivy. Nic nepomohla dvojnásobná účast týmu ve finále Středoevropské ligy. Sbalit si věci už musely obě Kanaďanky i slovenská rozehrávačka Katarína Šándorčínová.
Po pěti letech si musí novou štaci najít také hlavní kouč Jiří Bárta. „To je asi nejvýraznější změna,“ připouští Roman Maleček, manažer karlovarské Lokomotivy.
K poslednímu květnu končí společně s Bártou také druhý z profesionálních trenérů OE Ondřej Kádě. Ten měl ve Varech na starost mládež.
Místo téhle dvojice zaujme Tomáš Veselý s Davidem Zdeňkem. Na západě Čech bude mít Veselý na starost kromě prvoligového týmu dospělých také dorostenky.
Uzavírá tak kruh, který se v poslední pětiletce kolem kabiny prvního týmu Lokomotivy točil.
Bárta totiž střídal před lety ve Varech právě Veselého.
Důvod? Výjimka, na kterou trénoval Lomotivu bez nejvyšší licence, nešla prodlužovat donekonečna. „Teď už si trenérskou jedničku dodělává,“ říká Maleček.
Druhý z nově sestavené dvojice karlovarských koučů je místní patriot. Pětatřicetiletý trenér hrával dlouhá leta první ligu za Sokolov, později se objevoval na soupisce Opavy nebo Prostějova. Zahrál si i v reprezentaci.
Také Zdeněk si v současné době dodělává trenérskou jedničku. „Byli jsme spolu v kontaktu už loni, kdy trénoval v Sokolově,“ říká Maleček.
Zdeněk teď bude vedle trénování karlovarské mládeže pomáhat Veselému jako asistent také u týmu žen.
Společn“ se Sokolovem Mezi trenéry v Karlových Varech zůstává u mládeže Soňa Ježková a Karel Drahokoupil. „Po dohodě se Sokolovem budeme trenérské zázemí ještě doplňovat,“ říká Maleček.
Hráčky ze Sokolova hostovaly ve Varech už dřív. Další spolupráce mezi Karlovými Vary a Sokolovem začala před pár lety u mladších dorostenek, loni už to samé přichystali v obou klubech také u jejich starších kolegyň.
V dalších letech se teď podle Malečka mají oba kluby ještě víc přiblížit. „Je to na dobré cestě,“ říká.
Před rokem skončil Sokolov ve finále extraligy mladších dorostenek na druhém místě. Teď si jen mohou na západě Čech přát, aby se to za pár let povedlo také mezi dospělými.