Vesmírné variace v netradičním díle

Americká spisovatelka Taylor Jenkins Reidová (vpravo)

Americká spisovatelka Taylor Jenkins Reidová (vpravo) Zdroj: Profimedia.cz

Netradiční knihu napsala americká autorka románů a televizní scenáristka Taylor Jenkins Reidová.

Hannah Martinová je fatalistka přesvědčená o tom, že její život je řízený osudem. Zároveň však cítí, že jakékoli rozhodnutí učiní, ovlivní to její další život. Když se rozhodne nezůstat na večírku se svým bývalým milencem, naberou události zcela jiný spád, než kdyby setrvala a pokusila se o znovuobnovení bývalého partnerství.

Zpočátku má čtenář pocit, že autorka knihu píše s racionálním úmyslem: co by se stalo, kdyby se hlavní hrdinka přiklonila k jedné či druhé variantě. Obě jsou vzrušující a napínavé, plné zvratů v osobním životě Hannah i osob v jejím okolí.

Jednotlivé kapitoly přeskakují z jednoho do druhého příběhu, což je zdůrazněno i odlišným typem písma. Posléze čtenář zjistí, že se obě linie odehrávají jaksi zároveň, paralelně, typy písma se přestanou řídit původně nastíněným řádem, střídají se chaoticky, nelze vytušit, zda se jedná o úmysl, či grafický nedostatek, což vede k občasné ztrátě pomyslné nitě mezi na sebe navazujícími událostmi. Až teprve v posledních kapitolách autorka odhalí svůj záměr, jejž chce sdělit.

Taylor Jenkins Reidová: Možná v jiném životěTaylor Jenkins Reidová: Možná v jiném životě

Hlavním myšlenkovým proudem je takzvaná „legitimní interpretace kvantové mechaniky“ zabývající se teorií vesmíru, kde všechno, co je možné, se děje. A zastává názor, že všechno, co si přejete, se může stát. Nebo se to rovnou děje v alternativním vesmíru.

Možná v jiném životě rozhodně patří k nejzajímavějším románům sklonku letošního roku, v němž vyplouvá na povrch skutečnost, kterou sděluje Hannah svým přátelům. „Nezáleží na tom, jestli si myslíme, že vše záleží na osudu. Protože bez ohledu na to, jaký je osud, se stále musíme zodpovídat ze svých činů. Každý den činíme rozhodnutí velká i malá a ta mají své důsledky, jimž se musíme postavit čelem.“ Jasný tip na vánoční dárek.

Taylor Jenkins Reidová: Možná v jiném životě
Nakladatelství: Mladá fronta, 2015
Překlad: Jana Mandelíková
Hodnocení: 80 %