Vězni z Mírova vytvořili zdařilou maketu věznice

Maketa mírovského hradu, který je dnes věznicí

Maketa mírovského hradu, který je dnes věznicí Zdroj: ctk

Maketa mírovského hradu, který je dnes věznicí
Maketa mírovského hradu, který je dnes věznicí
Maketa mírovského hradu, který je dnes věznicí
Maketa mírovského hradu, který je dnes věznicí
5
Fotogalerie
Vězni v jednom z našich nejtěžších vězení – v Mírově – osvědčili modelářskou zručnost; z lepenky, houbiček na nádobí, ale třeba i ze štětinek smetáku vytvořili rozměrnou maketu věznice. Při stavbě makety získali podrobné znalosti o věznici, ale k případnému útěku by je využít nemohli, protože jim jako předloha sloužily téměř 90. let staré fotografie. Vězni se stavbě makety věnovali v rámci své terapie. Model představilo vedení věznice při otevření vzorkovny nábytku, který se v káznici vyrábí.

Na maketě o rozloze 1,5 metru čtverečních pracovalo od října 2010 pět vězňů - jeden „stavitel“ a čtyři pomocníci. „Jeden z vězňů byl stěžejní, ve věznici je ve zvýšené ostraze. On se tím bavil, modely si vyráběl i doma. Profesí je původně elektrikář, je velice šikovný,“ řekl výchovný terapeut věznice Pavel Veselý.

Stavitelé vycházeli z dobových fotografií i leteckých snímků. Maketa tak zachycuje podobu mírovského hradu před 90 lety, kdy zde rostly stromy a nechyběla ani kašna. Vězni použili například rozemleté houbičky na nádobí, z nichž vytvořili trávu. Při stavbě modelu nešetřili detaily. Do pevnosti umístili postavičky, koňské povozy i kanon. Na nádvoří se rozsvěcují lampy. „Model jsme také osvětlili a ozvučili, ozývají se hodiny s troubením budíčku. Na maketě jsou i funkční věžní hodiny,“ doplnil Veselý.

Čtěte také: Pitr je ve vazební věznici v Brně

Na model se těšili i zaměstnanci věznice

Výroba modelu strhla i zaměstnance káznice. Ředitel věznice Vladimír Lang přiznává, že modelem si splnil svůj sen. „Je to nádherný pocit. Je to můj splněný sen, toužil jsem po něm od té doby, co tady dělám, a to už je 23 let. Konečně to vyšlo, měli jsme hlavně šikovného vězně, který si na to troufnul,“ řekl Lang.

Ředitel věznice, ze které před časem uprchnul Jiří Kajínek, s úsměvem vyvrací i obavy, že stavitelé mohou získané znalosti o podobě věznice zneužít. „V dnešní době, kdy existují letecké snímky a různé plány, nebezpečí útěku, které by vzniklo tím, že postaví maketu, asi nebude tak velké,“ poznamenal Lang.

Maketu mírovské věznice si může přijít prohlédnout i veřejnost. Vystavena je pod sklem v nové vzorkovně nábytku, který se v jedné z nejstřeženějších věznic v zemi vyrábí.

Mírovská věznice patří mezi nejstarší káznice v zemi. Její počátky se datují k září 1858, kdy bránou prošel první vězeň jménem Přibyl. Za co si odpykal trest, se ale v historických záznamech nedochovalo. Hrad, v němž věznice sídlí, byl založen v polovině 13. století. Od zahájení provozu se za zdmi káznice vystřídaly tisíce trestanců. Nyní si tam trest odpykává 422 vězňů.