Vinice Salabka získala ocenění pro nejlepší pražské vinařství

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Nejlepším pražským vinařstvím letošního roku je vinice Salabka. Druhé místo patří vinici Máchalka, třetí příčka vinici svaté Kláry. Vyplývá to z výsledků prvního ročníku soutěže, které dnes oznámil viceprezident Asociace sommelierů České republiky Ivo Dvořák.

Vítězné vinařství získalo od poroty nejvíce bodů díky Ryzlinku Rýnskému, Pinotu Noir a Pinotu Blanc. Posledně jmenované víno, konkrétně Pinot Blanc ročník 2009 z vinice Salabka, byl zvolen nejlepším vínem ze všech přihlášených. Degustátoři hodnotili vzhled, vůni a chuť u celkem 15 vzorků vína, které jim pražští vinaři předložili. Každá z pěti zúčastněných vinic dodala porotě tři vzorky ze své produkce.

Soutěže se účastnila ještě vinice Grébovka a Modřanská vinice, nezapojila se Svatováclavská vinice. Dohromady se šest pražských vinic rozprostírá na necelých 12 hektarech. Ročně vinice vyprodukují 45 tisíc litrů vína, jejich podíl na celorepublikové produkci je tak zanedbatelný. V uplynulé sezoně tuzemští vinaři vyrobili 564 tisíc hektolitrů vína, vinnou révou bylo v ČR osázeno téměř 17 500 hektarů půdy.

Jedno prvenství v oblasti vína však hlavnímu městu přesto patří, Svatováclavská vinice na Pražském hradě je nejstarší českou vinicí. Její počátky spadají do 10. století a svoje jméno získala podle legendy o sv. Václavovi, který si prý „vyžádal na svém otci pozemek, kde by vinici založiti mohl a révu na něm pěstovati k potřebě mešní.“