Vnitro chce založit firmu pro státní sítě, ušetřit má tři čtvrtiny nákladů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Ministerstvo vnitra chce od ledna založit nový podnik, který bude spravovat neveřejné komunikační sítě ve vlastnictví státu. Do Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) má zároveň přejít Odštěpný závod ICT České pošty. Vláda se bude návrhem zabývat příští týden.

V Česku podle návrhu ministerstva chybí jednotný přehled o neveřejné komunikační infrastruktuře a jednotná koordinace jejího dalšího rozvoje. Stát by přitom tímto způsobem mohl ušetřit až tři čtvrtiny nákladů.

NAKIT bude mít za úkol zmapovat stávající stav infrastruktury neveřejných sítí provozovaných veřejnoprávními subjekty, identifikovat budoucí potřeby a vytvořit a následně koordinovat realizaci efektivní strategie v této oblasti. Podobné státní firmy existují i v dalších zemích Evropské unie. Jde například o Agenturu Statens IT v Dánsku, Bundesrechnung Zentrum v Rakousku, nebo státní ICT agentury v jednotlivých německých spolkových zemích.

Vznik samostatné státní agentury kritizují soukromé firmy. Vadí jim například, že by mohla dostávat státní zakázky bez výběrových řízení v rámci tzv. interního zadávání. Dále kritizují, že by se mohla ucházet o dotace EU určené na budování rychlých internetových sítí nebo o příspěvky ze státního rozpočtu.