Volební sliby zůstanou na internetu. Pro kontrolu

Předvolební billboard Věcí veřejných

Předvolební billboard Věcí veřejných

Nový webový projekt, který si dal za úkol monitorovat politické dění, zamířil na český internet. Internetová stránka plánuje archivovat předvolební sliby politiků.

Ty bude možné přehledně třídit a taktéž v nich vyhledávat. Autoři webu budou obsah pravidelně probírat a doufají, že díky jejich projektu neskončí volební sliby politiků na smetišti dějin.

“Všechny předvolební letáky, plakáty, bilboardy a proslovy jsou zapomenuty, jen co volič vhodí hlas do urny,” vysvětluje první impuls vzniku projektu jeden ze zakladatelů Michal Berg.

Web Slibujeme.cz bude shromažďovat fotografie předvolebních letáků, billboardů či internetová videa. Autoři k nim mohou přiřadit související informace: typ a rok voleb, jméno obce, politické strany nebo jména politiků, kteří se z předvolebních materiálů na důvěřivé voliče usmívají. Je možné také označit témata, o kterých se v předvolebních kampaních mluví a pomocí značek sliby vyhledávat.

„Plánujeme na web doplnit gamifikační prvky jako jsou hodnocení a statistiky. Zvažujeme i přidání 'Dokumentu týdne', kam umístímě ty nejbizardnější materiály,“ rozkryla pro on-line deník E15.cz budoucí plány Klára Bažantová, koordinátorka projektu.

„Kontrolovat plnění předvolebních závazků je na voličích, novinářích a dalších aktivistech,” upozorňuje Michal Berg, podle kterého nemá server ambice tuto činnost provádět.

Za projektem stojí účastnící brněnského Social Innovation Campu, který měl za cíl podpořit zajímavé občanské nápady používající moderní technologie.