Volvo snížilo emise C02 nejrazantněji v EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Automobilka Volvo v roce 2010 v porovnání s rokem předchozím omezilo průměrné emise CO2 svých vozů takřka o 10 procent.

Podle Evropské federace pro dopravu a životní prostředí (European Federation for Transport and Environment), zastřešující řadu neziskových organizací snažících se o prosazení ekologicky šetrné dopravy v Evropě, zveřejnila zajímavou statistiku. Podle ní v roce 2010 v porovnání s rokem 2009 nejvýrazněji omezila průměrné emise CO2 svých vozů automobilka Volvo.

Nová studie naznačuje, že osmi největších evropských automobilek se v tomto období podařilo dosáhnout poklesu o dvě až šest procent, přičemž Volvo vykázalo snížení o plných 9,3 procenta. Letos mu tedy patří první příčka, zatímco vloni vůbec hodnoceno nebylo. Naproti tomu vloni první Toyota skončila tentokrát až třináctá.

Žebříček automobilek podle dosaženého snížení emisí

Žebříček automobilek podle dosaženého snížení emisíŽebříček automobilek podle dosaženého snížení emisí|Autorevue.cz* průměr všech automobilek, zdroj: Autorevue.cz

Za pozornost ale stojí také pohled na výši hodnot produkce CO2. Zatímco Fiat v roce 2010 vykázal průměrnou hmotnost produkovaných emisí jen 126 g/km, premiant Volvo je paradoxně se svými 157 g/km (nebereme-li v potaz Mercedes – Benz s 161 g/km) zároveň největším „travičem“.

Zájmem studie ale je zdůrazňovat pokroky, v nichž Volvo tentokrát nemá konkurenci. Přispívají k nim především vozy jako Volvo V50 DRIVe s průměrnými emisemi CO2 o hmotnosti jen 99 g/km nebo V70 DRIVe dosahující emisí 119 g/km.

Autorevue.cz

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.