Volvo V40: první airbagy pro chodce v akci

Volvo V40

Volvo V40 Zdroj: profimedia.cz

Nový model V40 je pro značku Volvo stěžejním, navíc do sériové výroby poprvé přináší airbagy pro chodce.

Kapoty se speciální strukturou i jejich pyrotechnické zdvihání pro ochranu sražených chodců, to všechno už tu bylo a stává se běžnou součástí moderních automobilů. Ze Švédska však přichází kompaktní hatchback Volvo V40, jenž svoji premiéru slaví na probíhajícím autosalonu v Ženevě a do sériové výroby zavádí další významný prvek pasivní bezpečnosti.

Jsou jím airbagy pro sražené chodce, jež mají být jedním z mnoha prvků směřujících k naplnění cíle Volva vymínit do roku 2020 z dopravního provozu nejen vážná zranění a úmrtí, ale také nehody jako takové. Na níže přiloženém videu je dobře patrné, jak airbagy pro chodce pracují.

V případě, že senzory vozu zaznamenají sražení „pěšáka“, hrana kapoty pod čelním sklem se zdvihne, vyskočí z ní bezpečnostní vak ve tvaru písmene U a změkčí dopad těla chodce v místech, ve kterých dochází k tvrdému střetu s karoserií automobilu nejčastěji.

V tomto případě nelze rozhodně hovořit o žádném „plácnutí do vody“. Airbagy chránící sražené chodce totiž u Volva jen doplňují sadu dalších, z dřívější doby známých systémů, které jsou mimo jiné schopny rozeznávat nebezpečně se pohybující chodce a vůz při rychlosti běžné v městském provozu samočinně zastavit. Je takřka jisté, že podobný systém airbagů v dohledné době převezmou nejen další modely značky Volvo, ale také konkurence.