Vor z haraburdí a smartphone - český blázen se plavil do Japonska

Záběr z filmu Pí a jeho život, jímž se český turista inspiroval pro svou nepochopitelnou plavbu

Záběr z filmu Pí a jeho život, jímž se český turista inspiroval pro svou nepochopitelnou plavbu Zdroj: Profimedia.cz

Míru odhodlání, nebo chcete-li bláznovství, vystihuje teorie o koblihách v knize Saturnin: první typ lidí bude na mísu koblih jen zírat, druzí pomyslí na to, co by se stalo, kdyby začali koblihami házet po hostech, a reprezentant třetí skupiny začne koblihami házet... Zcela mimo saturninovskou škálu je však český turista, kterému vypršelo na Tchaj-wanu vízum, došly peníze, a tak se jednoduše vydal do Japonska na vlastnoručně vyrobeném voru. Vše vzalo dobrý konec, byl zachráněn.

Český turista, který se rozhodl přeplout na improvizovaném, vratkém voru z Tchaj-wanu do Japonska, musel být v neděli zachráněn pobřežní hlídkou. Informoval o tom server taipeitimes.

Čech, kterému na Tchaj-wanu vypršelo turistické vízum a neměl peníze na letenku, spustil svůj vlastnoručně postavený vor na vodu v neděli z mysu E-luan-pi, který je nejjižnějším bodem Tchaj-wanu. Prý ho k tomu inspiroval film Pí a jeho život.

Vor se začal rozpadat

Český dobrodruh se ale daleko nedostal. Cesta po moři do Japonska se ukázala být podstatně náročnější úkol, než si představoval. Muže brzy veslování vyčerpalo a jeho chatrné plavidlo zhotovené z dřevěných klád a polystyrenu se začalo rozpadat.

Krátkou dobrodružnou pouť českého turisty ukončila pobřežní hlídka, která ho nabrala na svůj člun u břehů E-luan-pi a předala ho imigračnímu úřadu k výslechu. Po podstoupení lékařské prohlídky a době strávené v zadržovacím zařízení úřadu by prý měl být z Tchaj-wanu deportován.

Hlídku v neděli kolem 11:00 místního času upozornil na trosečníka rybářský člun. „Jsme 5,5 kilometru od břehů E-luan-pi a vidíme na moři plout cizince na vetchém voru,“ ohlásil kapitán člunu.

Pobřežní hlídka se ihned vydala prohlédnout si nešťastníka zblízka a nevycházela z údivu. „Jak může být někdo tak šílený? Tenhle muž se vypravil na moře na malém voru sestávajícím jen ze svázaných kulatin, naplaveného dřeva a polystyrenu. Když jsme ho našli, jeho plavidlo se již rozpadalo,“ vypověděl jeden z členů hlídky.

Záběr z filmu Pí a jeho život, jímž se český turista inspiroval pro svou nepochopitelnou plavbuZáběr z filmu Pí a jeho život, jímž se český turista inspiroval pro svou nepochopitelnou plavbu | Profimedia.czZáběr z filmu Pí a jeho život, jímž se český turista inspiroval pro svou nepochopitelnou plavbu

Inspirován filmem

„Asi po hodině veslování jsem ale byl vyčerpaný a už mi nezbývaly žádné síly. Proud zesílil a nemohl jsem dělat nic než se jím nechat unášet,“ uvedl.

Čech prý přijel na Tchaj-wan v listopadu, ale protáhl svůj pobyt na dobu delší, než mu povolovalo turistické vízum, a utratil všechny peníze, takže nevěděl, jak se ze země dostat. Plavba na voru se mu zdála jako dobrý způsob, jak se přepravit do Japonska, které bylo dalším cílem jeho cesty. Když pobřežní hlídka českého turistu objevila, měl prý v batohu jen pár věcí - tři tchajwanské dolary (asi dvě koruny), pas, nějaké jídlo a vodu a smartphone, který chtěl použít k navigaci. lcm hej