Vrchol Lhoce se stal osudným horolezci Sedláčkovi

himalájský vrchol Lhoce

himalájský vrchol Lhoce Zdroj: Profimedia.cz

Český horolezec Milan Sedláček zahynul na himálajské osmitisícovce Lhoce, čtvrté nejvyšší hoře světa (8516 m). Podle webové stránky výpravy lhotse2012.cz zemřel při sestupu z vrcholu, na který vystoupil spolu s Radovanem Markem.

Padesátiletý Sedláček byl členem výpravy, kterou vedl Leopold Sulovský, první český horolezec na vrcholu Mount Everestu. Spolu s nimi a Markem tvořili expedici ještě Pavol Lupták a Marek Ožana.

horolezec Milan Sedláček na archivním snímkuhorolezec Milan Sedláček na archivním snímku | ctkHorolezec Milan Sedláček na snímku z roku 2005

K vrcholu Lhoce vyrazili Marek a Sedláček ze čtvrtého výškového tábora v sobotu ráno. „Pozdě večer vylezl na vrchol Radovan Marek a později Milan Sedláček. Velká touha Milana, zvaného mezi námi kamarády Švidry, se mu stala osudnou. Z vrcholu čtvrté nejvyšší hory světa se již nevrátil,“ uvedli členové výpravy na webu.

V roce 2002 vystoupil Sedláček na vrchol Šiša Pangmy, dvakrát byl poté ve výpravě na K2. Předloni na Lhoce dosáhla expedice výšky 7800 metrů, další výstup tehdy překazilo počasí a laviny.