Vsadili na prostitutky, pervitin a žebrání po Evropě

Na slušné peníze si zřejmě přišla parta šesti lidí složená z nezaměstnaných Slováků, Maďarů a dvacetiletého mladíka z Budějovic.

Kromě toho, že vyráběli pervitin, dodávali podle obžaloby do švýcarského klubu ve Willu tanečnice a prostitutky. Dívkám nejdřív vypěstovali závislost na drogách a pak je odváželi za hranice. Před budějovickým krajským soudem jim hrozí za obchod s lidmi a výrobu pervitinu až patnáct let vězení.
„Mám doma tři malé děti. Žebral jsem po celé Evropě. V Německu jsem si tím vydělal za dva týdny tak čtyři sta až šest set euro. Pak jsem potkal známého, pro kterého jsem dovážel Nurofen a vozil tanečnice do Švýcarska,“ řekl čtyřicetiletý Slovák František Szajko.
Skupina vyráběla drogy například v Jeníně na Českokrumlovsku nebo v Neznašově na Českobudějovicku. Základní surovinu Nurofen a Modafen kupovala bez receptu na Slovensku. Postup znal Štefan Mogyoroš, další Slovák, který původně pracoval v budějovické slévárně. „Když mě propustili, začal jsem vyrábět pervitin,“ přiznal se.
Většina obžalovaných se scházela v pronajatém bytě v ulici V. Volfa na sídlišti Máj. Tam také přicházely za drogou dívky. Některé dávky předávali na smluvených místech, například u nedalekého Penny marketu. Dívky pak skončily jako prostitutky, v lepším případě je odváželi žebrat do Německa. Podle státní zástupkyně Daniely Přibylové zajišťovala odbyt drog a prostitutek ve Švýcarsku pětadvacetiletá Mária Tomiová. Právě tu ještě s komplici zadržela německá policie při převozu 5,3 gramu drogy. „Byla pro mě. Jako go-go tanečnice jsem brala až pět dávek denně,“ hájila se Tomiová.
Skupina prodávala pervitin po pěti set korunách za dávku o váze 0,1 gramu. Mogyoroš přiznal, že pervitin prodával nebo daroval nejméně pětadvaceti ženám.
Soud bude pokračovat výslechy dívek. Obžalovaní tvrdí, že nejednali jako organizovaná skupina a dívky nenutili k prostituci.