Výbuch Antaresu přihrává vesmírný byznys Elonu Muskovi

Raketa Antares pět dní před startem

Raketa Antares pět dní před startem Zdroj: reuters

Technologický mág a byznysmen Elon Musk je o krok blíže ovládnutí vesmírné nákladní dopravy. Do karet mu nahrála nešťastná událost v podobě výbuchu rakety Antares konkurenční firmy Orbital Sciences. Muskův kosmický projekt SpaceX je tak alespoň pro příští měsíce jedinou soukromou firmou, která je schopna doručit náklad na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). K tomu, aby akcie Muskova vesmírného byznysu vyletěly ke hvězdám, chybí jediné. Umístit akcie SpaceX na trh.

Úterní katastrofa Antaresu se následující den přenesla i na burzu. Akcie Orbital Sciences po oznámení zprávy propadly o 15 procent.

Sázka na tuto firmu přitom patřila letos na Wall Street mezi ty nejúspěšnější. V okamžiku exploze nad virginským Wallops Islandem měli investoři na svých kontech jen za letošek 30procentní zisk. Těšil je nejen hladký průběh dosavadních letů na ISS, ale i příslib dalších obchodů. Sázeli na to, že Orbital má u americké vlády lepší jméno.

Orbital Sciences a SpaceX proti sobě postavil Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) už v roce 2008. Oběma firmám tehdy zadal zakázky celkem za 3,5 miliardy dolarů na dopravu nákladu na ISS. Větší porci byznysu, za 1,9 miliardy,
dostal Orbital. Opatrný trh vyčkal se sázkami až do prvního letu rakety, ke kterému došlo v září loňského roku. Okamžikem úspěšného skončení mise se na burze rozpoutalo nákupní šílenství a akcie firmy do smolného úterý podražily o více než 70 procent.

Akcie Orbital Sciences

Míč je nyní na straně NASA. Orbital má pro úřad létat s nákladem až do konce roku 2016 a k naplnění smlouvy chybí ještě celých pět letů. Než se nešťastná událost vyšetří, Orbital do kosmu nepoletí. Šanci ukázat se dostane naopak úhlavní konkurent. SpaceX se o totéž co Antares pokusí už v prosinci.

Případný úspěch by mohl urychlit i Muskem dlouho odkládaný tah, primární emisi akcií SpaceX. Lepší okamžik bude miliardář hledat zřejmě jen stěží.