Vykolejená je upovídaná a zbytečně dlouhá

Amy (Amy Schumerová) a Aaron (Bill Hader) se milují, ač nemají skoro nic společného

Amy (Amy Schumerová) a Aaron (Bill Hader) se milují, ač nemají skoro nic společného Zdroj: cinemart

Judd Apatow je dnes činnější a vlivnější jako producent, třeba seriálu Girls. Novinka Vykolejená ho připomíná opět jako režiséra, po čase, který v Česku prodloužila absence jeho posledních dvou počinů v kinech.

Na rozdíl od nich se Vykolejená dočkala příznivého přijetí amerických recenzentů a tržeb blížících se ke 100 milionům dolarů. Divákům mimo okruh Apatowových loajálních fanoušků přesto hrozí, že tenhle kousek nebudou považovat za režijní comeback někdejšího krále vulgárních komedií.

Ani za velký filmový nástup úspěšné televizní komičky Amy Schumerové, která napsala scénář a hraje hlavní postavu. Tedy dívku jménem Amy, redaktorku v pochybném bulvárním časopise, která se bez zábran vyspí s každým – až se jednou vyspí se sportovním doktorem, o němž píše článek, a možná se do něj zamiluje. Filmová Amy se podobá svému umírajícímu otci, kterého miluje, což má vysvětlit to, co Amy Schumerová moc dobře nezahraje, tedy, že její protivná sebestřednost pouze zakrývá nejistotu a strach. Na to, až jí to dojde samotné, musíme čekat přes dvě hodiny. Apatow se jako obvykle neumí vyjadřovat výstižně, a když už začne někdo vymýšlet přirovnání, například o tom, jak krvavý může být tampon, nabídne jich nejméně pět, jako kdyby si obecenstvo samo mělo vybrat ten nejzábavnější. Podobně řada celých scén, často obsahujících camea u nás málo známých sportovců, jen zaclání hlavnímu příběhu. Tedy romanci o sbližování nezodpovědné, nedospělé osoby se zodpovědnou. Není to zrovna překvapivá zápletka – až na to, že ona se tu chová víc stereotypně mužsky a naopak a happy end nastane ne když spolu pár začne chodit, ale až když se Amy přestane opravdového (monogamního) vztahu bát.

Což zní jako dobrý příspěvek do debaty o genderových rolích ve filmu, ale ani s tímto updatem Vykolejená nepůsobí příliš svěže. Její upovídanost totiž nezaručuje vtipnost. A čím míň zábavný vám místní hrubozrnný (někdy jen hrubý) a rádoby provokativní humor bude připadat, tím víc budete mít času všímat si nekonzistencí v chování postav, rozvleklosti vyprávění a otravnosti hlavní hrdinky. Tu tady nevyvažuje ani roztomilost Bridget Jonesové ani tragika podobně protivné a do sebe zahleděné protagonistky mnohem přesvědčivější a zajímavější hořké komedie Jasona Reitmana Znovu a jinak. Tam se hlavní hrdinka změnila, když ji její vyvolený po právu odmítl. Ve Vykolejené musí jinak normální doktor v sympatickém podání Billa Hadera dojít k naplánovanému konci, který nám v té době může být už dost jedno.

Vykolejená
(USA 2015, romantická komedie, 125 minut)
Režie: Judd Apatow
Scénář: Amy Schumerová
Hrají: Amy Schumerová, Bill Hader, Brie Larsonová. Tilda Swintonová
Hodnocení: 40 %