Vyměňte starý desktop za server s nižšími náklady

Vyměňte starý desktop za server s nižšími náklady

Vyměňte starý desktop za server s nižšími náklady

Řada firem využívá stolní počítače poněkud netradičním způsobem – v nonstop provozu. Desktopy ale nejsou tento provoz konstrukčně připraveny, což s sebou přináší výpadky systému, poruchy a druhotné náklady. Zdánlivě levné řešení se tak po pár měsících stane finanční zátěží. Lenovo proto představilo servery, které jsou ideální pro nasazení v roli desktopů.

Nepřetržitě pracující stolní počítače je dnes možné najít například v roli pokladních systémů u čerpacích stanic nebo desktopů ve výrobních závodech s třísměnným provozem. Někdy tyto počítače slouží i tam, kde už od začátku měly být servery – například ve spojení s kamerovými nebo přístupovými systémy budov.

Dříve se desktopy používaly v těchto oblastech zejména díky nižší pořizovací ceně. Vzhledem ke svojí konstrukci ale začnou běžné stolní počítače po pár tisících hodinách provozu vykazovat čím dál tím závažnější problémy. To, co začne nevinným zpomalením systému, obvykle končí přehříváním celého desktopu, nečekanými pády systému nebo úplnými výpadky provozu. Největším problémům zpravidla čelí pevné disky, větráky a napájecí zdroje, případně také základní deska. Peníze, které majitel zařízení ušetřil při nákupu, musí být nakonec tak jako tak investovány do vyšších provozních nákladů a oprav. Nemluvě o faktu, že životnost desktopových komponent je ve srovnání s těmi serverovými samozřejmě nižší.

Servery byly dříve považovány pouze za kompromisní řešení pro nonstop provozy, protože jejich využití coby desktopu bylo jen omezené. Servery si totiž často neuměly poradit s operačním systémem nebo firemním softwarem. Časová náročnost nasazení serverů tak byla podstatně vyšší než u desktopů.

Lenovo se ale rozhodlo tento problém vyřešit a představilo servery ideální pro nasazení v roli desktopů. Menší Lenovo ThinkServer TS140 nebo jeho rackový protějšek RS140 lze použít místo levných desktopů, ThinkServer TS440 pak dokáže posloužit jako výkonná pracovní stanice. Výhodou takových řešení je návrh upravený pro 24hodinový nonstop provoz, možnosti rozšíření záruky a osazení spolehlivějšími komponentami než jaké najdeme v klasických desktopech.

Ceny serverů jsou dnes v podstatě srovnatelné s desktopy. Pořizovací cena se uživatelům navíc obratem vrátí v podobě nižší poruchovosti, výrazně větší dostupnosti pro vzdálenou správu, delší životnosti a snížených nákladů na technickou podporu. Servery jsou také mnohem lépe škálovatelné a Lenovo zapracovalo i na snížení jejich hlučnosti, aby bylo možné je nasadit přímo do kancelářského prostoru. Například server TS140 se při svém provozu dostal na téměř neslyšitelných 26dB, takže rozhodně nenaruší klid pro práci.

Více informací o nabídce serverových řešení společnosti Lenovo naleznete na stránkách www.thinkserver.cz.