Vynálezce Segway vyvinul protézu inspirovanou Hvězdnými válkami

protetická ruka DEKA Arm System

protetická ruka DEKA Arm System Zdroj: DARPA

Tvůrce vozítka Segway Dean Kamen dal světu další vynález – „ruku Luka Skywalkera“ ze ságy Hvězdné války. Protetickou náhradu inspirovanou slavným sci-fi filmem nedávno schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Končetina úspěšně vykonává základní pohyby lidské ruky a hlavně je schopna tyto úkony provádět simultánně. Oficiálně se jmenuje DEKA Arm System.

Vznik protézy spolufinancovala agentura DARPA, která poskytla 40 milionů dolarů, celý osmiletý vývoj pak vyšel na sto milionů.

Robotická ruka prošla sérií testování s nebývale dobrými výsledky - na 90 procent lidí, kterým byla napojena, s ní bylo schopno bez problémů vykonávat i komplexní úkony jako třeba odemykání zámků, přípravu jídla, používat příboru, česat se či zapnout si klasický zip.

Podle FDA jde o první schválenou protetickou ruku se simultánními pohyby, které reguluje přímé napojení na nervová vlákna ve svalech v torzu paže. Nejde navíc o nějaký neforemný a těžký robotický pahýl – protéza má stejný rozměr, váhu i tvar jako „normální“ ruka. Vzhledem k napojení několika tlakových senzorů pak může nositel rovněž manipulovat i s relativně křehkými předměty, jako jsou třeba vajíčka (viz. video)

K provedení až desítky pohybově specifických úkonů rovněž k ruce není potřeba připojovat žádnou dodatečnou výpočetní sílu - o vše se stará zabudovaný mikročip.

Vědci vyvinuli umělou kůži citlivou na dotyk