Výstava ukáže obrazy za víc než miliardu

Galerie vystaví díla Kupky, Drtikola, Zrzavého, Toyen a dalších.

Doslova umělecké poklady si mohou návštěvníci prohlédnout v Galerii výtvarného umění v Ostravě. Cenu obrazů moderního umění ze třicátých a čtyřicátých let odborníci odhadují na více než miliardu korun. Právě díky jedinečnosti a vysoké hodnotě uměleckých děl výstavu provázejí také mimořádná bezpečnostní opatření. „Od pojištění až po praktické zabezpečení a ostrahu, o podrobnostech však z pochopitelných důvodů mluvit nemohu,“ konstatuje ředitel krajské galerie Jiří Jůza.

Podobná výstava čtyř desítek představitelů českého moderního umění dvacátého století se v České republice uskutečnila zatím pouze jednou. A to včetně běžně nepřístupných prací ze soukromých sbírek. „Expozice tematicky navazuje na výstavu Sváry zření, kterou galerie připravila na přelomu let 2008 a 2009 a kterou zhlédlo přes třicet tisíc návštěvníků,“ uvádí ředitel galerie.

Výstava představí více než dvě stovky děl čtyřiačtyřiceti českých a slovenských umělců v pěti sálech Domu umění rozdělených do sedmi tematických skupin. Kromě mnoha jiných budou zastoupeni i světově proslulí umělci. Například Toyen, František Kupka, Josef Váchal, Jindřich Štýrský, Jan Zrzavý, Emil Filla, Josef Čapek, František Gross, František Drtikol nebo František Janoušek.

Stejně zajímavá jsou podle ředitele i díla dosud neprávem opomíjených osobností, jako byli Zdeněk Rykr, Karel Černý či Andre Nemeš. Exponáty zapůjčilo celkem devětadvacet veřejných institucí a několik soukromých sběratelů. Prezentovat se budou malby, kresby, fotografie i plastiky.

„K nejvýznamnějším dílům z privátních sbírek patří například Statický soubor Františka Kupky,“ říká Jůza.

K vidění budou i další cenná díla. A sice sedm děl Josefa Šímy, z nichž nelze opomenout Návrat Théseův. Dále asi dvacet děl Jindřicha Štýrského včetně Obrazu V, který se řadí mezi umělcova největší plátna. A přibližně dvě desítky děl světoznámé umělkyně Toyen. „Mezi nimi i Spící, která se vydražila za nejvyšší aukční cenu,“ vysvětluje ředitel. „Je však třeba zmínit také tři surrealistické plastiky Ladislava Zívra a fotografie Jaromíra Funkeho, z nichž dvě zapůjčila fotografova dcera,“ dodává.

Výstavu doprovázejí od ledna komentované prohlídky, přednášky a vzdělávací i tvůrčí programy. Termíny těchto aktivit jsou k dispozici na webových stránkách galerie.

Černá slunce

Vstupné

* plné 100 Kč
* zlevněné 50 Kč
* neděle - volný vstup

Koná se do 4. března 2012 Galerie výtvarného umění v Ostravě Poděbradova 12, Ostrava 1 více na www.gvuo.cz