Výstřední náhrobky na hranici nevkusu. Podívejte se na gangsterský hřbitov v ruském Jekatěrinburgu

Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Čtvrté největší ruské město Jekatěrinburg je už dlouho známé svým hřbitovem Širokorečenskoje. V jedné jeho části jsou pohřbeni příslušníci a rodinní příslušníci místní mafie, což vyvolává pořád velkou pozornost. Jejich opulentní náhrobky budí dokonce úžas.

Mnoho zločinců z Jekatěrinburgu přišlo o život v divokých válkách gangů v 90. letech, kdy se v Rusku porcoval a privatizoval obrovský státní majetek.

Na náhrobcích nevidíme jenom postavy členů mafie v životní velikosti, ale někdy jsou tam s nimi i obrázky jejich automobilů, šperků, jindy zase hodují u plného stolu. Často jsou vyobrazeni v kožených černých bundách, které byly tehdy v Rusku nesmírně populární zejména u gangsterů.

Někteří mají dokonce na náhrobcích i „dovednosti“, se kterými uspěli v podsvětí. Například, že někdo byl „odborníkem na házení nožů“, či „proslul smrtícím boxerským uměním“.

Divoká privatizace ale dávno skončila i v Rusku a mafii se podařilo přesunout část zisků do legálních podniků. V Jekatěrinburgu ji patří nejrůznější výrobní podniky, hotely, nákupní centra či restaurace. Podle odhadu ale kolem třetiny výnosů pořád tvoří peníze získané z trestné činnosti, například nelegální výroby alkoholu, pašování zboží, prodeje drog či provozování prostituce.

Fotoreportáž připravil server Reflex.cz