Vzlétnou? Airbus chce se Siemensem postavit malá letadla na elektřinu

Závod Airbusu v Toulouse

Závod Airbusu v Toulouse Zdroj: Airbus

Evropský výrobce letecké techniky Airbus podepsal s německou průmyslovou skupinou Siemens dohodu o spolupráci na poli hybridních a elektrických pohonů. Cílem je postavit malá letadla, která by mohla být zčásti poháněna elektrickou energií. Firmy to uvedly v dnešním sdělení.

Technickou proveditelnost různých hybridních či elektrických pohonných systémů chtějí firmy předvést do roku 2020. Vývojem letadla na elektřinu se má zabývat tým asi 200 lidí, který již podniky mají. „Předpokládáme, že do roku 2030 by hybridní pohonné systémy mohly pohánět osobní letadlo s méně než stovkou míst, a tuto možnost chceme zkoumat s prvotřídními partnery jako je Siemens,“ uvedl v prohlášení šéf skupiny Airbus Tom Enders.

Airbus je největším evropským výrobcem letadel. Siemens patří k největším průmyslovým skupinám v Evropě a působí i v České republice, kde patří mezi největší elektrotechnické firmy. Dodává technologie, produkty a služby v oblasti energetiky, zdravotnictví, průmyslové a veřejné infrastruktury a informačních technologií.